ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αίγυπτος διατηρεί αυξητική τάση στις εισαγωγές σιταριού από Ρωσία

13:46 - 20 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Η Αίγυπτος διατηρεί αυξητική τάση στις εισαγωγές σιταριού από Ρωσία
Οι εισαγωγές ρωσικού σιταριού στην Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 84% από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρόλο που οι έμποροι δήλωσαν ότι υπήρχαν κάποιες επιπλοκές σχετικά με την πληρωμή και τη μεταφορά.

Η Αίγυπτος, ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, έχει εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά τα τελευταία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Μάρτιο-Μάιο του τρέχοντος έτους, καθώς οι εισαγωγές από την Ουκρανία σταμάτησαν, η Αίγυπτος εισήγαγε 1.056.290 τόνους σιταριού από τη Ρωσία, σε σύγκριση με 573.213 τόνους τους την αντίστοιχη περίοδο το 2021.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι συνολικές εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου μειώθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση σε 3,3 εκατομμύρια τόνους και οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά 30% σε 1,66 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, οι εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου.

Ο ιδιωτικός τομέας και ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC), προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν την προμήθεια σιταριού φέτος καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι περισσότερες εισαγωγές ρωσικού σιταριού πραγματοποιήθηκαν μέσω του ιδιωτικού τομέα, με τους εμπόρους να λένε ότι το ρωσικό σιτάρι ήταν το φθηνότερο, ενώ το γαλλικό, γερμανικό και λιθουανικό σιτάρι ήταν πιο ακριβό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία ευχαρίστησε την Αίγυπτο τον Μάιο που έστειλε πίσω ένα φορτίο που το Κίεβο είπε ότι είχε κλαπεί και για το οποίο το Κάιρο είπε ότι δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα. Ορισμένες αιγυπτιακές τράπεζες αρνήθηκαν να διευκολύνουν τις πληρωμές σε ρωσικές οντότητες λόγω των δυτικών κυρώσεων, αλλά τρεις έμποροι είπαν ότι οι εισαγωγείς είχαν πραγματοποιήσει ορισμένες αγορές μέσω προμηθευτών σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελβετίας.

Ένας από τους εμπόρους δήλωσε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να απαιτούν επιπλέον χαρτιά εάν το φορτίο ήταν ρωσικό. Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων συνέχισε να αγοράζει ρωσικό σιτάρι, αλλά αντιμετώπισε προκλήσεις για την εύρεση προσφορών για τη μεταφορά του στον τελευταίο διαγωνισμό της αυτόν τον μήνα, είπαν τέσσερις έμποροι στο Reuters. Η Εθνική Εταιρεία Ναυσιπλοΐας της Αιγύπτου (NNC) συνήθως υποβάλλει προσφορές για τη μεταφορά ρωσικού σίτου, αλλά δεν το έκανε στον τελευταίο διαγωνισμό της GASC. Αντίθετα, η GASC ζήτησε από τους προμηθευτές να παρέχουν αποστολή.

Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ενέκρινε το σιτάρι που αποστέλλεται από ένα επιπλέον ρωσικό λιμάνι, το Kavkaz, σύμφωνα με πηγές από το Reuters. Οι έμποροι είπαν ότι οι προμηθευτές από τη Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) δεν μπορούσαν προηγουμένως να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι λόγω υλικοτεχνικών προκλήσεων. 

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.