ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ανησυχίες ασφάλισης «αγκάθι» στην ανάκτηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

17:44 - 27 Ιουλ 2022 | Ναυτιλία
Οι ανησυχίες ασφάλισης «αγκάθι» στην ανάκτηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών
Παρόλο που η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών συμφωνήθηκε με επιτυχία και υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία την Παρασκευή, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως μήνες για να επιλυθούν οι ανησυχίες για την επίτευξη της ασφάλειας για τις διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας από τα μεγάλα λιμάνια σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Ως εκ τούτου, τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη θα παραμείνουν πιθανότατα μια ασφαλής και ελκυστική επιλογή για τις εξαγωγές σιτηρών στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Daejin Lee, Lead Shipping Analyst της S&P Global Market Intelligence, ακόμη και με τη νέα πρόσθετη χωρητικότητα 1–1,5 εκατομμυρίων τόνων το μήνα από τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη, η συνολική ικανότητα εξαγωγής σιτηρών εξακολουθεί να είναι 70–80% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν την εισβολή. Η Ουκρανία έστελνε συνήθως περίπου 5-6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMt) σιτηρών το μήνα μέσω έξι μεγάλων λιμανιών σιτηρών στην περιοχή της Οδησσού κατά την περίοδο συγκομιδής πριν από τη σύγκρουση.

Στο πρώιμο στάδιο, τα μικρά πλοία θα λειτουργήσουν πρώτα μέσω της διόδου. Ωστόσο, για την αποτελεσματική αποστολή του φορτίου σιτηρών από την Ουκρανία, απαιτούνται μεγαλύτερα φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, τα οποία πιθανότατα θα καλέσουν μετά την εκκαθάριση των ζητημάτων ασφάλισης και ασφάλειας. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος πληθωρισμού των τροφίμων με παγκόσμια έλλειψη σιτηρών αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα έως ότου η διέλευση από τα μεγάλα λιμάνια σιτηρών στην περιοχή της Οδησσού επανέλθει πλήρως στο κανονικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.