ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 5 ετών οι ρωσικές εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα

19:33 - 25 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Σε υψηλό 5 ετών οι ρωσικές εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα
Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία «εκτινάχθηκαν» 14% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς η Κίνα αγόρασε άνθρακα με έκπτωση ενώ οι δυτικές χώρες απέφευγαν τα ρωσικά φορτία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Κίνα εισήγαγε 7,42 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων. Οι δυτικές χώρες απέφευγαν φορτία από τη Ρωσία πριν από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ρωσικό άνθρακα που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Αυγούστου, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών εσόδων του Κρεμλίνου λόγω της εισβολής του τον Φεβρουάριο. 

Η απαγόρευση ανάγκασε τη Ρωσία να στοχεύσει σε άλλους αγοραστές όπως η Κίνα και η Ινδία και να πουλάει με μεγάλη έκπτωση. Ο ρωσικός θερμικός άνθρακας με αξία θέρμανσης 5.500 kilocalories (kcal) διαπραγματεύτηκε περίπου 150 $ ο τόνος στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο άνθρακας της ίδιας ποιότητας στο λιμάνι του Newcastle της Αυστραλίας εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 210 $ ο τόνος.

Ορισμένοι Κινέζοι έμποροι αναμένουν ότι θα εισρεύσει περισσότερος ρωσικός άνθρακας στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη βόρεια Κίνα δημιουργούν αποθέματα για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Οι αποστολές ινδονησιακού άνθρακα, κυρίως φθηνού, χαμηλής ποιότητας θερμικού άνθρακα με θερμαντική αξία κάτω των 3.800 kcal, ήταν 11,7 εκατομμύρια τόνοι τον Ιούλιο. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 22% από τον Ιούνιο, αλλά μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα έχει μειώσει τις συνολικές εισαγωγές άνθρακα τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυξανόμενης εγχώριας παραγωγής.

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Κίνα αύξησαν τις προσφορές για αγορά ινδονησιακού άνθρακα τον Αύγουστο, καθώς είναι φθηνότερος από τον εγχώριο άνθρακα, ενώ η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ενισχύθηκε από ένα κύμα καύσωνα ρεκόρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.