ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόνοι ρυζιού «εγκλωβίστηκαν» σε λιμάνια της Ινδίας

20:15 - 26 Σεπ 2022 | Ναυτιλία
Τόνοι ρυζιού «εγκλωβίστηκαν» σε λιμάνια της Ινδίας
Μετά την απαγόρευση της Ινδίας στις εξαγωγές διαφόρων ποικιλιών ρυζιού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σχεδόν 20 πλοία έχουν κολλήσει σε μεγάλα ινδικά λιμάνια αναμένοντας να φορτώσουν πάνω από 600.000 τόνους, αναγκάζοντας τους πωλητές να πληρώσουν χρεώσεις για αποζημίωση.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το Νέο Δελχί έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση περιορίζοντας τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού. Επιπλέον, επιβλήθηκε δασμός 20 τοις εκατό στο μη αλεσμένο λευκό ρύζι, στο αποφλοιωμένο καστανό ρύζι και στο ημιλευκασμένο ή πλήρως λευκασμένο ρύζι. Μόνο το ρύζι μπασμάτι, η πιο γνωστή ποικιλία ρυζιού της Ινδίας, εξαιρούνταν από αυτούς τους περιορισμούς. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση καθώς η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η Ινδία πρέπει να λάβει μέτρα για να στηρίξει την επισιτιστική ασφάλεια και να περιορίσει τον πληθωρισμό, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού πλήττονται από την πανδημία COVID-19 και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του σίτου που εφαρμόστηκε τον Μάιο, η ινδική κυβέρνηση παρείχε εξαιρέσεις για ορισμένες συμβάσεις. Για τη συγκεκριμένη απαγόρευση, τέτοιου είδους ελαφρύνσεις δεν ισχύουν, γεγονός που θέτει σε μειονεκτική θέση τους πωλητές που έχουν ήδη εγγυήσεις πληρωμής από τους αγοραστές.

Εν μέρει, ορισμένες αποστολές ρυζιού έχουν κολλήσει λόγω της απαγόρευσης. Για άλλους οφείλεται στο ότι οι έμποροι αρνούνται να πληρώσουν το δασμό 20 τοις εκατό πάνω από τη συμφωνηθείσα τιμή. Το μεγαλύτερο μέρος του καθυστερημένου φορτίου προοριζόταν για την Κίνα, τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.