ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε... εγρήγορση για τις κυρώσεις στη Ρωσία

18:38 - 06 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε... εγρήγορση για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αμφισβήτησε την εφαρμογή κυρώσεων στη μεταφορά ρωσικών εξαγωγών όπως άνθρακα, λιπάσματα και άλλα εμπορεύματα σε χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει ότι τέτοιες μεταφορές επιτρέπονται, προκειμένου να αποφευχθεί αρνητικός αντίκτυπος στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια τρίτων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε στα μέλη της ‘Ενωσης, το σώμα των εφοπλιστών επικαλέστηκε νέες οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η εγκύκλιος της ένωσης ανέφερε: «Η νέα καθοδήγηση διευκρινίζει και τεκμηριώνει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι μεταφορές αγαθών που αναφέρονται στα παραρτήματα XXI και XXII [του κανονισμού ΕΕ 833/2014] είναι επιλέξιμες και δωρεάν για μεταφορά μεταξύ Ρωσίας και τρίτων χωρών.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ΕΕ απαγόρευσε την απευθείας εισαγωγή ρωσικού άνθρακα στο έδαφός της. Ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με το ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Τον Αύγουστο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκαν ως καθοδηγητές σε απάντηση σε συχνές ερωτήσεις ότι η ΕΕ θα θεωρούσε παράνομη από τους ίδιους τους πολίτες και τις εταιρείες της να μεταφέρει τέτοια προϊόντα σε τρίτες χώρες. 

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανέφερε στην εγκύκλιό της «ότι οι περιορισμοί βάσει του κανονισμού δεν μπορούν να επεκταθούν».

Στις 19 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή διευκρίνισε ότι η μεταφορά ρωσικού άνθρακα, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ορισμένων υδρογονανθράκων, ξύλου και τσιμέντου σε τρίτες χώρες «θα πρέπει να επιτρέπεται για την καταπολέμηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο», ιδίως προς « λιγότερο ανεπτυγμένες» χώρες.

Η διαμάχη περνάει τώρα στο πετρέλαιο, όπου η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλλει πλαφόν και φυσικά οι χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα αντιδρούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.