ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλίες ΟΗΕ για να μείνει...ζωντανή η συμφωνία εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

19:35 - 12 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Πρωτοβουλίες ΟΗΕ για να μείνει...ζωντανή η συμφωνία εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν Ρωσία και Ουκρανία να παρατείνουν τη συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εξετάζει επίσης τρόπους για την εξομάλυνση της επιθεώρησης των πλοίων στα τρία λιμάνια που ορίζονται στο σύμφωνο μεταφορών, για τη μείωση της συμφόρησης.

Η συμφωνία για τα σιτηρά, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, του Chornomorsk και του Pivdennyi, ήταν αρχικά για 120 ημέρες και λήγει στα τέλη του επόμενου μήνα. Περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μετακινήθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από τότε που τα μέρη υπέγραψαν την πρωτοβουλία.

Ο ΟΗΕ ανυπομονεί να περικόψει τη μακρά διαδικασία επιθεώρησης κάθε πλοίου που κατευθύνεται από τη Μαύρη Θάλασσα, με τις υπηρεσίες κυκλοφορίας πλοίων να εντοπίζουν ουρές από περίπου 120 πλοία που περιμένουν να εισέλθουν και να βγουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα. Οι επιθεωρήσεις πλοίων διαρκούν πλέον 10 έως 15 ημέρες λόγω έλλειψης επιθεωρητών. Τον Αύγουστο ο μέσος χρόνος επιθεώρησης των πλοίων ήταν τέσσερις ημέρες.

Η ανάγκη εξαγωγής μεγαλύτερων όγκων σιτηρών από την Ουκρανία γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2022-23, τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού θα είναι αρκετά για κατανάλωση μόλις 80 ημερών, μειωμένα κατά 28% από πριν από πέντε χρόνια σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.