ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992 η πειρατεία στη ναυτιλία

07:51 - 17 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992 η πειρατεία στη ναυτιλία
Εξετάζοντας τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB) έχει καταγράψει τον χαμηλότερο όγκο παγκόσμιων περιστατικών πειρατείας και ένοπλων ληστειών από το 1992.

Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση πειρατείας του ICC IMB αναφέρει λεπτομερώς 90 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλοία στο 95% των αναφερόμενων περιστατικών, καθώς επιβιβάστηκαν σε 85 σκάφη, σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες επιθέσεων και ένα σκάφος σε πειρατεία. Σε πολλές από τις περιπτώσεις τα πλοία ήταν είτε αγκυροβολημένα είτε έτοιμα για ναυσιπλοΐα κατά την επιβίβαση, με σχεδόν όλα τα περιστατικά να συμβαίνουν τις ώρες του σκότους.

Αν και αυτές είναι από τις χαμηλότερες αναφορές των τελευταίων δεκαετιών, η βία στο πλήρωμα συνεχίζεται με 27 μέλη του πληρώματος να κρατούνται όμηροι, έξι να έχουν επιτεθεί και πέντε να απειλούνται. Ο κίνδυνος για το πλήρωμα συνεχίζει να παραμένει υπαρκτός.

Από τα 90 παγκόσμια περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας, 13 έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας – έναντι 27 την ίδια περίοδο του 2021 – σηματοδοτώντας μια θετική και σημαντική μείωση του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών στην περιοχή έξω από τη δυτική Αφρική που αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο hotspot πειρατείας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Ο διευθυντής του IMB Michael Howlett δήλωσε: «Επαινούμε τις προσπάθειες των παράκτιων αρχών του Κόλπου της Γουινέας. Ενώ η πτώση είναι ευπρόσδεκτη, οι συνεχείς προσπάθειες των παράκτιων αρχών και η παρουσία των διεθνών ναυτικών παραμένουν απαραίτητες για την προστασία των ναυτικών και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια για τη διεθνή ναυτιλία και εμπόριο. Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.