ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλοία LNG δεν ξεφορτώνουν μέχρι να ανέβουν οι τιμές

15:09 - 04 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Πλοία LNG δεν ξεφορτώνουν μέχρι να ανέβουν οι τιμές
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας, δημοσίευμα, που θέλει πάνω από 30 τάνκερς με LNG να μην ξεφορτώνουν το εμπόρευμά τους στις Ευρωπαϊκές ακτές μέχρι να ανέβουν ξανά οι τιμές στο άεριο.

Πιο συγκεκριμένα, ρεπορτάζ των Financial Times, υποστηρίζει πως τα πλοία αυτά μεταφέρουν φορτίο που κοστίζει συγκεντρωτικά πάνω από δισ.δολάρια, ωστόσο έχουν εντολή από τους εμπόρους LNG να μην ξεφορτώσουν μέχρι την άνοδο των τιμών, με αποτέλεσμα να περιφέρονται γύρω από τις ακτές της βορειοδυτικής Ευρώπης και της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Τα αποθέματα της Ευρώπης σε LNG

Πηγές ανέφεραν στους FT, ότι πιθανά θα πάρει άλλο ένα μήνα για τα τανκερς προκειμένου να βρουν ένα σταθμό για να ξεφορτώσουν, καθώς η πρόσβαση σε αυτούς έχει γίνει πιο περιορισμένη, αφού τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι προς το παρόν επαρκή.

Προς στιγμήν τα πλοία έχουν εντολή να παραμείνουν στη θέση τους αναφέρει, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο ερχομός του χειμώνα θα αυξήσει άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες και επομένως θα ανέβουν και οι τιμές.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχουν πέσει μετά τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, όπου έφτασαν έως και τα 346 ευρώ ανα μεγαβατώρα, εξαιτίας του φόβου που υπήρχε ότι η Ρωσία θα διέκοπτε την παροχή αερίου και έτσι θα δημιουργείτο ενεργειακή κρίση μέσα στο χειμώνα.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μείωσαν την κατανάλωση του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα τα αποθέματα του φυσικού αερίου να παραμένουν επαρκή και οι τιμές ακολούθως να πέσουν.

Τι προσδοκούν οι έμποροι LNG

Πάντως οι έμποροι LNG, που κρατούν τα τάνκερς τους μακριά από τις ακτές, εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι τιμές θα ξαναανέβουν, καθώς η θερμοκρασία θα πέσει και έτσι η ανάγκη για θέρμανση θα μειώνει τα αποθέματα σε φυσικό αέριο, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση, κάτι που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 04 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.