ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου σε αρνητική τροχιά

08:43 - 07 Νοε 2022 | Ναυτιλία
Η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου σε αρνητική τροχιά
Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν αποθαρρυντικές για την κερδοφορία των ναύλων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να πέσει ο δείκτης Baltic Dry Index κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων αυτόν τον μήνα.

Τα επίπεδα ναύλων για τα μεγαλύτερα πλοία μεγέθους capesize κυμαίνονται τώρα περίπου 5.000 $ χαμηλότερα από τα λειτουργικά έξοδα στην αγορά spot και είναι κοντά στο να πέσουν κάτω από το όριο των $10.000.

Οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών για τα πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου απόλαυσαν ένα σύντομο ράλι στα μέσα της εβδομάδας με διαδικτυακές εικασίες ότι η Κίνα θα χαλαρώσει σύντομα τις πολιτικές της για μηδενικά συμπτώματα Covid, αν και καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί από το Πεκίνο. Υπάρχουν πάντως πληροφορίες ότι το Μάρτιο του επόμενου έτους θα υπάρξει χαλάρωση στους αυστηρούς κανόνες πανδημίας και στην Κίνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας σε 3,2% το 2022 και 2,7% το 2023. Η τωρινή ανάπτυξη απέχει πολύ από τον στόχο της Κίνας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% για το 2022. Η Παγκόσμια Τράπεζα, εν τω μεταξύ, αναμένει ακόμα χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2022.

Αρνητικά σημάδια για το μέλλον της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου προέρχονται επιπλέον από τις αδύναμες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή χάλυβα. Η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα δημοσίευσε μια ενημέρωση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της για το 2022 και το 2023, προβλέποντας ότι η ζήτηση χάλυβα θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2022, ενώ το 2023 η ζήτηση χάλυβα εκτιμάται ότι θα έχει ανάκαμψη 1%. Στην Κίνα, η ζήτηση χάλυβα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4% το 2022 και θα παραμείνει σταθερή το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ενώ τα δεινά της Κίνας στον τομέα της ακίνητης περιουσίας και του κορονοϊού έχουν δημιουργήσει μια απογοητευτική χρονιά όσον αφορά την παραγωγή χάλυβα, άλλες περιοχές στην Ασία παρέχουν μια αχτίδα ελπίδας.

Υπάρχουν προοπτικές για την ισχυρή αύξηση της παραγωγής χάλυβα που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία φέτος.

Στην Ινδία, υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικά ανοδικές προβολές. Μιλώντας στην τελετή ίδρυσης για την επέκταση της μονάδας παραγωγής χάλυβα ArcelorMittal Nippon Steel Hazira στο Γκουτζαράτ, ο πρωθυπουργός Narendra Modi περιέγραψε σχέδια για τη χώρα να διπλασιάσει την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα σε 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.