ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφίγγα» η Ρωσία για το κλείσιμο του στενού του Κερτς

19:58 - 18 Νοε 2022 | Ναυτιλία
«Σφίγγα» η Ρωσία για το κλείσιμο του στενού του Κερτς
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Lloyd's List Intelligence επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία εμποδίζει τα πλοία που φορτώνονται εκτός Ρωσίας να περάσουν από το στενό του Κερτς στη Θάλασσα του Aζόφ.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει αποκλείσει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Aζόφ μέσω της ευθείας Kerch για κάθε σκάφος που φορτώνεται εκτός της χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της λίστας πληροφοριών του Lloyd's, κανένα σκάφος που φορτώνεται εκτός Ρωσίας δεν έχει επιτραπεί να διέλθει από τα στενά από τις 9 Νοεμβρίου.

Τα μόνα πλοία που διέρχονται αυτή τη στιγμή από το στενό του Κερτς προς τα βόρεια είτε ελέγχονται από τη Ρωσία είτε βρίσκονται σε έρμα χωρίς φορτίο. Δεν έχει γίνει επίσημη ειδοποίηση για κλείσιμο.

Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει το κλείσιμο και αξιωματούχοι του κράτους σημαίας με πλοία που περιμένουν να περάσουν από το στενό του Κερτς είπαν στη Lloyd's List ότι δεν έχει δοθεί επίσημη ειδοποίηση, παρά τα αιτήματα για σαφήνεια. Κανονικά, οποιοδήποτε κλείσιμο του στενού θα είναι ευθύνη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας, η οποία δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις.

Ωστόσο, μετά την έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου στη γέφυρα του στενού του Κερτς που εκτείνεται στο στενό, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία της διέλευσης μέσω του στενού του Κερτς. Η εξουσία οργάνωσης και συντονισμού των μέτρων προστασίας παραδόθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Η γέφυρα από την κατασκευή της ήταν ένα μέσο για τον έλεγχο του στενού, με αποτέλεσμα οι αναλυτές ασφαλείας να προτείνουν ότι το κλείσιμο μπορεί να είναι μια αμυντική κίνηση από τη Ρωσία υπό το φως των νέων πληροφοριών. 

Η κυκλοφορία των πλοίων μέσω του στενού του Κερτς επανήλθε εντός λίγων ωρών από την έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου και διακόπηκε προσωρινά μόνο για δύο εβδομάδες στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προτού ξανανοίξει πλήρως στις αρχές Μαρτίου.

Το στενό του Κερτς συνδέει την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Το πέρασμα είναι κρίσιμο για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας της Ρωσίας, ιδιαίτερα του Rostov-na-Donu , και το νότιο τμήμα του στενού παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και πετρελαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.