ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλα περιθώρια επενδύσεων στα λιμάνια μέσω ΣΔΙΤ

17:01 - 26 Ιαν 2006 | Ναυτιλία
Τα μεγάλα περιθώρια για νέες επενδύσεις στα λιμάνια της χώρας και τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου μέσω των συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών, κ.κ. Κεφαλογιάννης και Αλογοσκούφης.
Ειδικότερα, μέσω των συμπράξεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση, επισκευή, συντήρηση και κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων λιμενικών αρχών της χώρας. Οπως σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιώτες για ένταξη στο σύστημα των ΣΔΙΤ. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε το συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των λιμενικών υποδομών της χώρας αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των 3 δισ. ευρώ (για έργα συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΥΕΝ στο ανακασκευαζόμενο κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη και η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Οίκου Ναύτου και συγκεκριμένα, του εγκαταλελειμμένου Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) σε έκταση 127 στρεμμάτων στα Μελίσσια Αττικής, με παράλληλη ανάπτυξη Πάρκου Υγείας & Πολιτισμού Ναυτικών με τη δημιουργία:
* Μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νοσοκομειακής και εξειδικευμένης περίθαλψης καθώς και μετανοσοκομειακής αποκατάστασης, περίπου 600 κλινών.
* Ξενώνα διαμονής οικογενειών νοσηλευομένων.
* Συνεδριακού κέντρου.
* Πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου και
* Μουσείου ναυτικής ιστορίας και παράδοσης-αρχείο ιστορίας ΥΕΝ. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε επίσης ότι, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Κίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με κινεζικές εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου για την περιοχή της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω του διαμετακομιστικού εμπορίου, θα διακινούνται 1 εκατομμύριο εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κινέζων, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου νέο λιμάνι στην Κρήτη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.