ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βροχή» πέφτουν τα «κανόνια» στην αγορά- Μετά το Πεντελικόν και τον Πλατή ποιός;

09:13 - 15 Σεπ 2010 | Οικονομία
«Βροχή» πέφτουν τα «κανόνια» στην αγορά- Μετά το Πεντελικόν και τον Πλατή ποιός;
(upd) Η ασφυξία οδηγεί τις επιχειρήσεις στο άρθρο 99. «Βροχή» πέφτουν το τελευταίο διάστημα οι ανακοινώσεις των εταιρειών που ζητούν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα. Μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες ή μη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες και το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις τρέχουν έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού δεκάδες εταιρείες. Τα κανόνια στην αγορά αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", ο όμιλος που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά υπό το βάρος των χρεών εντάχθηκε στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να ξεκινήσει συνδιαλλαγή με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του. Τα δάνεια του γνωστού ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι αλλά και των θυγατρικών του προσεγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Αίτηση εισαγωγής στο άρθρο 99 αιτήθηκε και θυγατρική της εισηγμένης Ridenco (Τimberland, Νautica κ.ά.), αφού οι υποχρεώσεις είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με το μέγεθος της εταιρείας. Η εταιρεία Πλατής ΑΕ, από τις πιο γνωστές στον χώρο της γαστρονομίας και των εκδηλώσεων, διέκοψε τη λειτουργία της στις 23 Αυγούστου, αφήνοντας στον δρόμο 90 μόνιμους και 90 εποχικούς υπαλλήλους.

Επίσης, η ιστορική φίρμα ειδών ένδυσης Τσαντίλης φέρεται να υποχρεώθηκε στο κλείσιμο δύο καταστημάτων στην οδό Σταδίου και στο Χαλάνδρι.Ψευδές, συκοφαντικό και επικίνδυνο χαρακτηρίζει από την πλευρά της, το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» η εταιρεία Τσαντίλης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι προσφεύγει άμεσα στα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια «για την τεράστια οικονομική και ηθική ζημία» που προκάλεσε το εν λόγω δημοσίευμα.

Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω εταιρείες. Πρόσφατα η Ατλάντικ ζήτησε προστασία, η ΣΑΟΣ και η Άττικατ έπραξαν το ίδιο, όπως και η Αφοι Μεσοχωρίτη, η Έδραση Ψαλλίδας, η Microland παλαιότερα, η Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες και η Betanet. Κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες έχουν πάψει να λειτουργούν. Θυμίζουμε επίσης τις περιπτώσεις των μη εισηγμένων Έντεχνος και Ektasis που ζήτησαν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα.

Τέλος, και σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρη Μπακατσέλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης κλαδικής επιχειρηματικότητας, που είχε εκπονήσει η Icap Group, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, το 2010 αναμενόταν να είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις αφού βάσει των στοιχείων του Επιμελητηρίου «από το τέλος του 2009 μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, 25-30 επιχειρήσεις υπήχθησαν στο καθεστώς αυτό».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:40 - 15 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.