ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα σε 77 λιμάνια της χώρας

21:50 - 06 Αυγ 2012 | Οικονομία
Σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις σε 77 λιμάνια εντόπισε η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), αποτυπώνοντας σημείο προς σημείο τις παγίδες που παρατήρησαν οι πλοίαρχοι ανά το Αιγαίο και το Ιόνιο στην ετήσια έκθεσή της για το 2012.

Συγκεκριμένα, η Ένωση των Πλοιάρχων διαπιστώνει:

    Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.
    Οι ευκολίες υγιεινής που διατίθεται δεν μας τιμούν σαν ευρωπαϊκή χώρα.
    Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.
    Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.
    Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας.
    Ζητείται απαγόρευση εισόδου - εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά-θαλαμηγά - ιστιοπλοϊκά) καθώς τα περισσότερα λιμάνια είναι, ταυτοχρόνως, επιβατηγά - εμπορικά - μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια.
    Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια, από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων.
    Ζητείται να ενημερώνονται οι πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψή τους πριν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι.
    Απαιτείται εφαρμογή των διατάξεων περί παραμονής πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα - υγραέρια), καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις.
    Σε πολλά λιμάνια έχει υποσκαφτεί η θεμελίωση των προβλητών, έχουν δημιουργηθεί σπηλαιώσεις με επικίνδυνες καταρρεύσεις και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα.

Στη συνοδευτική επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλη, που απέστειλε με την έκθεση η ΠΕΠΕΝ, ζητούν να μεριμνήσει «για την άμεση αποκατάσταση και βελτίωση των συνθηκών στα λιμάνια μας, έτσι ώστε να γίνεται ασφαλέστερη η προσέγγιση και η παραμονή των πλοίων σε αυτά».

Στην επιστολή οι πλοίαρχοι σημειώνουν ότι ενώ έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και κάποια πράγματα βελτιώθηκαν «η γενική εικόνα εξακολουθεί να είναι κακή και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι, στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει».

Όπως λένε χαρακτηριστικά είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και κάποια μεγάλα νησιά, να είναι, ουσιαστικά χωρίς λιμάνι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.