ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι νέες ρυθμίσεις στη φορολογία των ακινήτων

01:05 - 26 Νοε 2012 | Οικονομία
Οι νέες ρυθμίσεις στη φορολογία των ακινήτων
Μέχρι τις 100.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για τα ακίνητα, συμφώνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με πολύ χαμηλό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ή 100.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από το νέο έτος ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού, που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που, ενώ έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.

 

Το σενάριο για επιβολή της νέας αυτής φορολογίας χωρίς αφορολόγητο φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις επί δικαίους και αδίκους.

 

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νέα διακομματική σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ώστε να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και να ψηφιστούν άμεσα.

Δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται να αποφύγουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το ένα έχει να κάνει με το ύψος του αφορολόγητου ορίου, που θα εφαρμοστεί και το δεύτερο με τα κλιμάκια και τους συντελεστές που θα θεσπιστούν, βάσει των οποίων θα επιβαρυνθεί η ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων πολιτών.

 

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων, ενώ ο στόχος για είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θεωρείται εφικτός λόγω της επέκτασης της νέας φορολογίας σε κάθε είδους ακίνητα (οικιστικά, επαγγελματικά, αγροτικά κτλ.).

Η τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να «ρισκάρει» τα έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος από το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος και γι' αυτό ζητεί το αφορολόγητο όριο που θα εφαρμοστεί, να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ή να εφαρμοστούν πάνω από αυτό κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές ώστε να εξασφαλίσει τα πολυπόθητα έσοδα.

 

Με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο. Αυτό όμως σημαίνει ότι το κράτος θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, που ήταν να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο. Αν δε το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ, τότε οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση της συνολικής ατομικής ακίνητης περιουσίας των πολιτών θα αποτελείται από 6 ως 8 κλιμάκια, με το χαμηλότερο να διαμορφώνεται από 0,05% ως 0,1% και το υψηλότερο σε 2% ή 2,5%.

 

Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία ως 100.000 ευρώ και με την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ ο τελικός ετήσιος φόρος θα είναι 50 ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που επιβάλλεται από το χαράτσι της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, υπάρχει πρόταση τα ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική και έχουν πολύ υψηλότερη αντικειμενική αξία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα να έχουν έναν συντελεστή απομείωσης για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 26 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.