ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΕΕ: Κλυδωνισμοί στην ελληνική αγορά λόγω Κύπρου

15:19 - 26 Μαρ 2013 | Οικονομία
Άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική αγορά από την «τραγική» κατάσταση στην Κύπρο «βλέπει» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης που βλέπει κίνδυνο λουκέτου για 1.600 επιχειρήσεις.

 

«Εκ των πραγμάτων και λόγω της δομής των δύο οικονομιών, η τρέχουσα χαοτική κατάσταση δεν θα έχει μοναδικό θύμα το τραπεζικό σύστημα αλλά θα επιδράσει αρνητικά στη ναυτιλία, στο εμπόριο και στον τουρισμό τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα», προειδοποιεί ο κ. Κορκίδης.

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, 1.600 μικρές και μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο, απειλούνται με κλείσιμο λόγω του κινδύνου να χαθούν, να δεσμευτούν ή να κουρευτούν λογαριασμοί όψεως με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησής τους.

 

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγορά θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «από την ‘κλοπή’ των 4,3 δισ. ευρώ φορολογημένων και νόμιμων καταθέσεων και ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας, ΛΑΪΚΗ την εμπλοκή των συναλλαγών, την αδυναμία τρεχουσών πληρωμών και το ‘μπλόκο’ των ελληνικών τραπεζών στις επιταγές των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

 

«Η οικονομία και η κοινωνία της Ελλάδας και της Κύπρου αποτέλεσαν το ατυχές πεδίο εφαρμογής μιας επιλεκτικής ευρωπαϊκής τιμωρίας με την πλέον απειλητική και κυνική της έκφραση», σημειώνει ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «με την πικρή τριετή μνημονιακή εμπειρία που διαθέτει, οφείλει να βοηθήσει τον ελληνισμό της Κύπρου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.