ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα τα δρομολόγια στα πορθμεία της Σαλαμίνας

20:50 - 09 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η μη προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικών καλύψεων για τα πλοία που δραστηριοποιούνται από τις εταιρείες στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας - Πέραμα Μεγαρίδος.

Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης έχει καλέσει για την Παρασκευή, στις 10 το πρωί σε συνάντηση τους βουλευτές του Πειραιά από όλα τα κόμματα για να τους ενημερώσει για το θέμα.

 

Νέα παράταση, έως τη Δευτέρα 13 Μαΐου, δόθηκε στις εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προκειμένου να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό έχει γίνει από τους πλοιοκτήτες σε όλες τις άλλες πορθμειακές γραμμές.

 

Από το υπουργείο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά εφόσον οι βεβαιώσεις δεν προσκομιστούν έγκαιρα, ακόμα και η πιθανότητα να απαγορευτεί ο απόπλους των πλοίων των συγκεκριμένων εταιρειών.

 

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης: «[...] μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος και την πλήρη επανέναρξη των δρομολογίων, το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση της εν λόγω πορθμειακής γραμμής θα πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (τηλ. 210-4677277) και Περάματος (τηλ. 210-4410441) ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής τους».

 

Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνεται:«Οπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 06/2012 με το οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία η Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον υποχρεωτικό όλα τα πλοία με χωρητικότητα άνω των 300 GT, από την 01 Ιανουαρίου του 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις τρίτων. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει την επαρκή αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά την διάρκεια του πλου».

 

Και τονίζεται: «Ως εκ τούτου υπόχρεα για εφαρμογή της εν λόγω απαίτησης είναι και τα πλοία που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας, και κατά συνέπεια και στις προαναφερθείσες, όπως άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και με σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου».Όπως αναφέρεται, έπειτα από σχετικά αιτήματα των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές γραμμές της Σαλαμίνας ο υπουργός Ναυτιλίας χορήγησε τρεις συνολικά παρατάσεις συμμόρφωσης.

 

Το θέμα συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη στις 5 Απριλίου παρουσία εκπροσώπων των πλοιοκτητών, υπηρεσιακών παραγόντων και του δημάρχου Σαλαμίνας Ιωάννη Τσαβαρή όπου δόθηκε τρίτη παράταση ως τις 8 Μαΐου, ωστόσο «οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκόμισαν την προβλεπόμενη βεβαίωση».Ωστόσο τα δρομολόγια θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 13 Μαΐου προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι εκδρομείς του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

 

Τι λένε οι πλοιοκτήτες

 

Ο διευθυντής της κοινοπραξίας Σαλαμίνας, Λουκάς Τζανής, ισχυρίστηκε ότι η Οδηγία 2009/20 αναφέρεται μόνο σε ποντοπόρα πλοία και σε κάποια που ταξιδεύουν στην ανοιχτή θάλασσα πάνω από 1,5 ναυτικό μίλι και όχι εντός της λιμενικής ζώνης.
 
Τόνισε ότι η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αόριστη, καθώς δεν προσδιορίζει ακριβώς το ύψος της δαπάνης ασφαλίσεως, ενώ υπογράμμισε ότι η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της συγκεκριμένης απαίτησης στο Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ακόμα εκδικαστεί και καλό θα ήταν το υπουργείο να δώσει μια επιπλέον παράταση.

 

Στον αέρα τα δρομολόγια στα πορθμεία της Σαλαμίνας

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.