ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση Ανωμερίτη για διατήρηση ελέγχου του ΟΛΠ με μετοχοποίηση και τιτλοποίηση εσόδων

14:13 - 16 Δεκ 2013 | Οικονομία
Πρόταση Ανωμερίτη για διατήρηση ελέγχου του ΟΛΠ με μετοχοποίηση και τιτλοποίηση εσόδων
Πρόταση, προς αξιολόγηση, υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αλλά και των άλλων λιμένων της χώρας, που συναντά προσκόμματα στην Ε.Ε.
Η πρόταση καταγράφει δυνατότητα placement των ΟΛΠ και ΟΛΘ και μια τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του ΟΛΠ από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, ώστε να εισπραχθούν έσοδα μέχρι και μισό δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ΟΛΠ υπενθυμίζει πως οι μέτοχοι μειοψηφίας μπορούν να πάρουν πρόσθετη αξία αν προχωρήσει η απορρόφηση των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας από τον ΟΛΠ, η οποία θα μετατραπεί σε εταιρία συμμετοχών, κάτι που ήταν εδώ και χρόνια μια από τις προτάσεις του συμβούλου ιδιωτικοποίησης. Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί, χωρίς μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί, λόγω του ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος  δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει συνολικά με τα λιμάνια. Πρόκειται για τα άρθρα 39 του Ν.4150/2013 για τη δημιουργία Κεντρικών Λιμενικών Δικτύων. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν.4150/2013 υπάρχουν προβλέψεις για δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος με εισφορά εις είδος και συγκεκριμένα των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.
 
http://www.e-nautilia.gr/wp-content/uploads/2013/09/olp-egkrithike-h-epektasi-tou-limaniou-krouazieras.jpg
Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη η καθαρή παρούσα αξία των παραχωρηθέντων στοιχείων από τον ΟΛΠ Α.Ε. ανέρχεται μεταξύ 678 και 1.013 εκατ. ευρώ. Έτσι προτείνει την πώληση του 60% εγγυημένου εσόδου και συντελεστή προεξόφλησης 11%. Προτείνεται, μάλιστα, την τιτλοποίηση μόνον του 60% ώστε να μην υπονομευτεί η κερδοφορία της εισηγμένης εταιρίας. Ο Γ. Ανωμερίτης προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ μέσω είτε του χρηματιστηρίου είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας σε επενδυτές μέσω του οποίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει περί τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το 51% των μετοχών τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο, βέβαια, πρέπει να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος προβλέπει πως ό,τι πάει στο ταμείο πωλείται ή εκκαθαρίζεται... Ο πρόεδρος του ΟΛΠ προτείνει στη συνέχεια να γίνει τιτλοποίηση τμήματος των μελλοντικών εσόδων των δύο οργανισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της κυβέρνησης, αλλά και στις Βρυξέλλες,  υπάρχουν ενστάσεις για την «καθαρή ιδιωτικοποίηση» του λιμανιού, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί διακαώς. Το όλο σκηνικό παραπέμπει σε θέτρο παραλόγου καθώς οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αντιτάσσονται σθεναρά στην επέκταση της σύμβασης με την Cosco με νέους όρους και ανταποδοτικές επενδύσεις στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού προ αποκρατικοποίησης, ενώ παράλληλα άλλες διευθύνσεις της Ε.Ε. πιέζουν για την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ.

Παράγοντες, πάντως της αγοράς θεωρούν ότι λόγω συγκυρίας μια τέτοις ενέργεια κρύβει δυσκολίες …
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.