ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: "Ευαγγέλιο ο ΟΟΣΑ για τη χώρα"- Ζητεί πλήρη απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών

01:51 - 25 Φεβ 2014 | Οικονομία
Τρόικα: "Ευαγγέλιο ο ΟΟΣΑ για τη χώρα"- Ζητεί πλήρη απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών
Την κατά γράμμα εφαρμογή των 329 μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ στη σχετική έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία ζήτησε το κλιμάκιο των δανειστών κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και συναρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης.

«Είχαν την προσέγγιση ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα από τη λίστα ΟΟΣΑ εκτός λίγων καλά θεμελιωμένων εξαιρέσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε 2 ½ ώρες. «Δεν υπήρξε απόρριψη αλλά και δεν υπήρχε κι αποδοχή» τόνισε αρμόδια πηγή, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της για την ευτυχή κατάληξη των συζητήσεων. «Έχουμε περάσει και πιο δύσκολα, όπως με του πλειστηριασμούς» είπε με νόημα.

xatzidakis250214

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή καθώς τις δύο πλευρές φαίνεται να τις χωρίζει χάος σε 50 ζητήματα από τα 240 που προτίθεται να ρυθμίσει με τρία νομοσχέδια η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε για μισή ώρα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει βρεθεί «στη γωνία», καθώς για όλα τα ζητήματα αυτά υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις από το εσωκομματικό μέτωπο.

 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, η πρόταση της κυβέρνησης για μερική απελευθέρωση με εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας» και διεύρυνση των ημερών διάθεσης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης συναντά ζωηρές αντιδράσεις από βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

gala250214

Οι δανειστές επιθυμούν την εφαρμογή της αρχικής πρότασης ΟΟΣΑ για το γάλα και τα ΜΗΣΥΦΑ

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις αντιδράσεις των συνεταιριστικών βιομηχανιών (ΕΒΟΛ, Τρίκκη, Πρώτον,κλπ, που έχουν στείλει σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό) και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ( το οποίο δεν μετέχει στη διαπραγμάτευση) έχει καταθέσει μια πρόταση για εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας» στις συσκευασίες και διεύρυνση των ημερών γα το χαμηλής παστερίωσης ανάλογα, με το τι δυνατότητες έχει κάθε βιομηχανία.

 

«Η πρόταση για γάλα ημέρας είναι για να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές βιομηχανίες να απευθυνθούν στην τοπική αγορά» σημειώνουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Το άλλο γάλα, το χαμηλής παστερίωσης, προβλέπεται να έχει σήμανση όσων ημερών προβλέπεται από τη διαδικασία παστερίωσης από την κάθε βιομηχανία, ενώ το άλλο γάλα υψηλής παστερίωσης θα είναι απελευθερωμένο» τόνισε ανώτατη πηγή του υπουργείου.

 

Σύμφωνα, πληροφορίες στο μέτωπο των ΜΗΣΥΦΑ, η τρόικα είχε πνεύμα άρνησης στην κυβερνητική πρόταση. «Θέλουν πλήρη απελευθέρωση και τόπου διάθεσης και τιμής», τόνισε αρμόδια πηγή, ενώ με έμφαση έθεσαν ζήτημα απελευθέρωσης της δυνατότητας απόκτησης φαρμακείων από επιχειρήσεις ή πρόσωπα.

misifa250214

Στο μέτωπο των βιβλίων κι εκεί οι δανειστές ζήτησαν πλήρη απελευθέρωση, αν και επιφυλάχθηκαν, όπως και στα άλλα ζητήματα να απαντήσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ζητεί άρση του καθεστώτος της ενιαίας τιμής στα εκπαιδευτικού χαρακτήρα βιβλία, αλλά και στα άλλα από τη δεύτερη έκδοση και μετά.

Φόροι υπέρ τρίτων

Στη μακρά συζήτηση οι δανειστές έθεσαν και το θέμα της αλλαγής της πρότασης για τις εμπορικές μισθώσεις (προστασία τριετίας για τι νέες) αλλά και κατάργησής των φόρων υπέρ τρίτων, κάτι που όμως συναντά κι αυτό αντιδράσεις, καθώς αφορά κλάδους όπως οι δημοσιογράφοι (αγγελιόσημο κλπ).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροικανοί έθεσαν και ζητήματα που πρόσφατα έχουν ρυθμιστεί, μετά μάλιστα από ισχυρές αντιδράσεις (ταξί, ΚΤΕΛ κλπ). Ακόμα και την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών στον τουρισμό, όπως των μεταφορών με λιμουζίνες ή μικρά λεωφορεία για να λάβουν την άρνηση της ελληνικής πλευράς να ανοίξει εκ νέου το θέμα.

 

Πάντως από τα 240 θέματα που η κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει, στα 30 υπάρχει απόκλιση, στα 50 κάθετη αντίθεση και όλα αυτά εν όψει του Eurogroup της 10ης Μαρτίου οπότε και θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση, στη βάση της αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή της λίστας του ΟΟΣΑ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

ph250214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.