ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Ζητεί απολύσεις σε Δημόσιο, άρση περιορισμών για απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα και βάζει μπλοκ στα stress test

00:47 - 07 Μαρ 2014 | Οικονομία
Τρόικα: Ζητεί απολύσεις σε Δημόσιο, άρση περιορισμών για απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα και βάζει μπλοκ στα stress test
Προσπάθεια να βάλει φρένο στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταβάλλει η κυβέρνηση, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

"Υπάρχουν Κόκκινες γραμμές: Όχι απολύσεις για το 2015 στο Δημόσιο, όχι νομοθέτηση στις προτάσεις μας για αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όχι αλλαγές στην πρόταση για το γάλα, το οποίο έχει μικρότερη βαρύτητα μπροστά στα εργασιακά", σημείωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την Πέμπτη. Μάλιστα πρόσθεσε ότι "είναι τακτική της τρόικας όλα να μένουν ανοικτά μέχρι να κλείσουν όλα» Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «την θετική έκθεση δεν την χάνουμε αλλά την πλησιάζουμε.

kokkini-grammi070314

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στη συμβιβαστική πρόταση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κατέθεσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να «στήσει» γραμμή άμυνας, με επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το ποιος θα ελέγξει το Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας, το πιστωτικό σύστημα αλλά και την πιστωτική πολιτική της Ευρωζώνης. Κι εδώ υπάρχει η δομική διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το πώς καθένας αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό, αλλά και το ιδιοκτησιακό των τραπεζών. Το ΔΝΤ επιθυμεί γρήγορη εκκαθάριση των τραπεζών, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αποκατάσταση των τραπεζικών ισοζυγίων κι άμβλυνση στον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό εντός ευρωζώνης...

 

Αυτά όμως πλήττουν τόσο τις ελληνικές (τους παλιούς μετόχους) όσο και τις Γερμανικές τράπεζες, ενώ απαιτούν περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. κι άρα κεφάλαια από τη Γερμανία, που επιθυμεί μια πιο σταδιακή προσέγγιση, χωρίς αναταράξεις στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική που βολεύει το βορρά.

 

«Το ΔΝΤ είναι σαφές ότι θέλει να πατήσει πόδι στον Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας» τονίζει η ίδια ανώτατη πηγή του Υπ. Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κάτι που όμως η τρόικα σύσσωμη δεν συμμερίζεται.

bank070314

«Η Black Rock έκανε stress test, δεν μπορεί να στρεσάρεις το στρεσαρισμένο» ανέφερε η ίδια πηγή και τόνισε ότι «όταν υπάρχει διαφωνία η λύση είναι μία συμβιβαστική πρόταση. Εμείς θεωρούμε ότι τέτοια πρόταση είναι αυτό που θα βγάλει η ΕΚΤ» Πάντως ο κίνδυνος να φθάσουμε στο Eurogroup με ανοιχτό το όλο θέμα είναι ορατός, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο συζήτησής του εντός Eurogroup. Πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι επίκεινται συναντήσεις του κ. Σουρνάρα με Λαγκάρντ, Ρεν και Ντράγκι για το θέμα.

 

Τέλος, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, παραμένει και η διαφορά στα φορολογικά θέματα (πρόστιμα κλπ) γεγονός που κάνει πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί μονομερώς. Σε σχέση με την έξοδο στις αγοράς η κυβέρνηση διερευνά από τώρα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε πριν από το β΄ εξάμηνο, οπότε θα υπάρχει και εικόνα για το χρέος και την κίνηση του ΑΕΠ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.