ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο

10:12 - 22 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ανησυχία στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο
Τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και στο θέμα της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο φοβάται η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης ανέλαβε πρωτοβουλία, με επιστολή του προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή ενεργειακή κρίση, κάτι βεβαίως που όλοι απεύχονται, αλλά κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα.

Η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως είπε ο υπουργός σε δηλώσεις στον Σκάι την Πέμπτη, είναι της τάξεως του 66%.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πηγές τροφοδοσίας, το 17% εισάγεται μέσω αγωγού από την Τουρκία, ενώ η χώρα μας αγοράζει LNG από την Αλγερία, με το οποίο καλύπτεταιι το υπόλοιπο ποσοστό των αναγκών μας. 

Το αρνητικό σενάριο (να σταματήσει τελείως η τροφοδοσία της Ρουμανίας, και κατά συνέπεια της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας με φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας) σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να στηριχθεί μόνο στο LNG.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, "η Ελλάδα έχει ετοιμάσει σχέδια ώστε να βλέπει με ποιον τρόπο πρέπει να υπάρξουν κάποιες περικοπές φορτίων, ώστε να μην πληγούν σε καμία περίπτωση οι ευάλωτοι καταναλωτές, δηλαδή τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και οι βασικές υποδομές της χώρας που πρέπει να έχουν συνεχώς τροφοδοσία".

Προβλήματα θα υπάρξουν και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Ο κ. Μανιάτης είπε ακόμα ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους εταίρους και πως στις 26 Αυγούστου θα είναι η επόμενη συνάντηση εμπειρογνωμόνων, στην οποία το βασικό θέμα θα είναι η τροφοδοσία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ, στη Ρεβυθούσα, υπάρχουν περίπου με 130.000 κυβικά μέτρα LNG, που καλύπτουν τις ανάγκες για 10 ημέρες. Παράλληλα, η εταιρεία έχει παραγγείλει άλλα δύο φορτία ώστε να υπάρχουν αποθέματα για άλλες 20 ημέρες περίπου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 22 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.