ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται σε "αξιοσημείωτο" βαθμό

11:52 - 11 Σεπ 2014 | Οικονομία
ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται σε "αξιοσημείωτο" βαθμό
"Η πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ζήτησης είναι αξιοσημείωτη" αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της, αναθεωρόντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση πετρελαίου της περιόδου 2014-15.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ανάπτυξη της πετρελαϊκής ζήτησης στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμιση ετών, κυρίως λόγω της οικονομικής εξασθένισης στην Ευρώπη και στην Κίνα, σε μια τάση την οποία η υπηρεσία αναμένει ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζήτηση.

"Αν και οι συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη δεν υποχωρούν, ο αντίκτυπός τους στις ισορροπίες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και τις τιμές παραμένει περιορισμένος, καθώς αποδυναμώνεται η ανάπτυξη της ζήτησης ενώ υπάρχει επαρκής προσφορά", προσθέτει η ΙΕΑ. Η υπηρεσία εκτιμά ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, αν και πρόκειται ακόμη για 100.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από ό,τι προβλεπόταν τον περασμένο μήνα.

Στην μηνιαία της έκθεση για την πετρελαϊκή αγορά, η υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε πως περιμένει η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση να αυξηθεί κατά 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014, σε μια μείωση κατά 65.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγουμένου μήνα, και χαμηλότερα κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Ιούλιο.

Επίσης, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015, με κινητήριο δύναμη την σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ.

"Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη παλεύουν με την στασιμότητα και βρίσκονται πολύ κοντά στον αποπληθωρισμό. Ο κίνδυνος είναι να πυροδοτηθεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρει η ΙΕΑ, τονίζοντας επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, είναι μάλλον απίθανο να αυξηθεί πολύ περισσότερο από 2% καταλήγει η ΙΕΑ.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.