ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Στον ... αέρα οι πρώτες διορθώσεις στα ύψη η αγωνία για το νέο λογαριαμό των ληξιπρόθεσμων

00:01 - 22 Σεπ 2014 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Στον ... αέρα οι πρώτες διορθώσεις στα ύψη η αγωνία για το νέο λογαριαμό των ληξιπρόθεσμων
Τα χαράματα της Κυριακής αναρτήθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις διορθώσεις για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, και τις υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται από την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν 15 ημέρες στη Βουλή.

 

 

Μετά απο συνεχείς αστοχίες και παλινδρομήσεις που έχουν στοιχίσει ίσως και ανεπανόρθωτα στην δικομματική κυβέρνηση ο νέος επαχθής φόρος μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Σε 10 μέρες οι 6 εκατομμύρια περίπου ιδιοκτήτες, εξαιρουμένων αυτών που κατέβαλαν τον Αύγουστο την πρώτη δόση εισφέροντας τότε 50 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, θα πρέπει να δώσουν την πρώτη δόση. Σημειώνεται ότι ο στόχος εισπραξιμότητας αγγίζει το 80%, ποσοστό που κρίνεται φιλόδοξο από παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση θα κρίνει και το κατά πόσον ο νέος φόρος θα δώσει ανάσα στο δημόσιο ταμείο ή θα "σπρώξει" τα ληξιπρόθεσμα στην Εφορία  σε νέα δυσθεώρητα ύψη.

 

Βρόγχος τα ληξιπρόθεσμα

 

Στο μεταξύ στή μέγγενη των χρεών προς το κράτος βρίσκονται πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά  το γεγονός ότι πολλά από αυτά αφορούν νομικά πρόσωπα που έχουν παύσει τη λειτουργία τους κι άρα δεν μπορούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ο μηνιαία αυξανόμενος ρυθμός συσσώρευσης χρεών έχει πανικοβάλλει την κυβέρνηση καθώς παραπέμπει σε μια άτυπη στάση πληρωμών. Έτσι το Υπ. Οικ. θα    επιχειρήσει να δώσει λύση μέσω της αύξησης των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και αναμένεται να προτείνει στην τρόικα σε λίγες ημέρες που επιστρέφει στην Αθήνα διεύρυνση δόσεων κι αυξηση έκπτωσης για καταβολές σε μετρητά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει γνωστοποιήσει το οικονομικό επιτελείο στοην τρόικα προβλέπει αποπληρωμή των χρεών ακόμα και σε βάθος 8ετίας ή 6ετιας  σε 100 ή κατελαχιστον 72 δηλαδή δόσεις    από 12 που είναι σήμερα.  Πάντως οι 100 δόσεις θα ισχύουν, εφόσον η τρόικα πει το μεγάλο μαι σε πιστοποιημένη  αδυναμία. Όμως θα ισχύουν λιγότερες (48) για όσους έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια. 

 

Τα ληξιπρόθεσμα πάντως προς την Εφορία τρέχουν με έντονα αυξητικό ρυθμό το 2014. , καθώς εκκρεμεί και το θέμα των δόσεων. Σήμερα είμαστε στο1,4 δισεκ το μήνα απο 800 εκ πέρυσι. Έτσι χωρίς τον ΕΝΦΙΑ έχουν συσσωρευτεί 69 δισεκ.!

 

Οι πρώτες   διορθώσεις

 

Πάντως   η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ η οποία γνωστοποιεί τηνολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. που περιλαμβάνει:

 

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,

 

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

 

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

 

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Eπίσης στην σελίδα του περιουσιολογίου έχει προστεθεί μία ακόμα εκτύπωση διαθέσιμη και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, η οποία τους επιτρέπει να δουν αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ.

Σημείωνεται τέλος ότι η   προώθηση του σχεδίου για την έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα θα βγει στον "αέρα" το επόμενο μήνα.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 22 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.