ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Ντράγκι: "Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί"

16:48 - 22 Σεπ 2014 | Οικονομία
Μ. Ντράγκι: "Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί"
Η νομισματική τόνωση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην ομιλία του επεσήμανε πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει σταματήσει στο δεύτερο τρίμηνο και οι προοπτικές για την οικονομία είναι ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η υψηλή ανεργία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη.σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού, καθώς θα επικεντρωθεί στις πιθανές επιπτώσεις από την αδύναμη ανάπτυξη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

 

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι "η οικονομική κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

 

Όπως είπε ο Μ. Ντράγκι, ο κίνδυνος μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα των επενδύσεων. "Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της

νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την ευρωζώνη πιο αξιόπιστη.

 

Τέλος, σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ «TLTRO», ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι απλώς και μόνο η ανακοίνωσή του έχει ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση του TLTRO στην οικονομία, μπορούμε ήδη να πούμε ότι μόνο η ανακοίνωσή του είχε αξιοσημείωτη θετική επίδραση στην ψυχολογία των χρηματοοικονομικών αγορών», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:07 - 22 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.