ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τράστ" παραγωγών στις απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας

00:01 - 23 Οκτ 2014 | Οικονομία
"Τράστ" παραγωγών στις απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας
Μπλόκο στις παράλογες απαιτήσεις -όπως ισχυρίζονται- των γαλακτοβιομηχανιών που θέλουν να αγοράζουν την πρώτη ύλη τους, δηλαδή το γάλα σε ότι τιμή αυτοί θέλουν βάζουν ένας ένας παραγωγός.

Συνομιλώντας μαζί τους, μας ανέφεραν ότι πλέον καμία γαλακτοβιομηχανία -εκτός μίας που προμηθεύεται γάλα από συνεταιρισμό της Λάρισας- δεν θέλει να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους παραγωγούς καθώς δεν θέλει να δεσμευτεί στην τιμή, θεωρώντας ότι με τα σκαμπανεβάσματα που αυτή εμφανίζει καθ'όλη τη διάρκεια του έτους μπορούν να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.  Ενδεικτικό αυτής της επιχειρηματικής τακτικής, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι το πρόσφατο σπάσιμο συμβολαίου από  γνωστή εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον κλάδο και προμηθευόταν γάλα από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. 

 
Σήμερα οι τιμές στο αγελαδινό γάλα έχουν πέσει στα 40 λεπτά το κιλό -μπορεί να πέσει και κάτω από αυτή αν ο παραγωγός βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή- όταν πέρυσι ξεκινούσαν από τα 45 λεπτά και έφθαναν μέχρι και τα 48 λεπτά για κάποιους παραγωγούς.
 
Το θέμα σύμφωνα με παραγωγούς είναι ότι η κατάσταση στον κλάδο και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για καλυτέρευση της Ελλάδος σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων πάει από το κακό στο χειρότερο. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους ίδιους είναι σταθερά μειούμενη. Αναφέρουν χαρακτηρηστικά ότι πέρυσι τον Αύγουστο η παραγωγή αγελαδινού έφθασε τους 51.000 τόνους, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα έπεσε κατά 3.000 τόνους, φθάνοντας έτσι στους 48.000 τόνους. Απώλειες που όπως τονίζουν καταγράφονται λίγο πολύ σε όλους τους μήνες της τρέχουσας περιόδου επιβεβαιώνοντας την αποχώρηση αρκετών κτηνοτρόφων από την παραγωγή γάλακτος μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 
 
Την ίδια στιγμή τρέχουν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο όπου δύο είναι τα βασικότερα ερωτήματα. Ο λόγος για την εταιρεία Κολιός από τη μία και το μέλλον της Μεβγάλ από την άλλη. Τελευταίες πληροφορίες τονίζουν ότι μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης θα έχει αποφανθεί -θετικά ή αρνητικά- στην αίτηση ακύρωσης που ζήτησαν παραγωγοί της απόφασης του επιχειρηματία Κολιού να ζητήσει την ένταξη της Αγνό στο πτωχευτικό κώδικα. 
 
Με ενδιαφέρον, από την άλλη, αναμένονται και οι εξελίξεις στην πορεία της Μεβγάλ, καθώς όπως λένε παραγωγοί, η διοίκηση της εταιρείας διαρρέει ότι πλησιάζει ο χρόνος της σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με επενδυτές του εξωτερικού (από Αμερική και Αγγλία).
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 22 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.