ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόβοι για αύξηση της παρασκευής φέτας με Ιταλικό γάλα

07:30 - 11 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Φόβοι για αύξηση της παρασκευής φέτας με Ιταλικό γάλα
Εντονα προβληματισμένοι δείχνουν κτηνοτρόφοι από την κατακόρυφη μείωση της εγχώριας παραγωγής σε πρόβειο γάλα λόγω του καταρροϊκού πυρετού που ξέσπασε πέρυσι, προκαλώνοντας το θάνατο σε πολλά πρόβατα της χώρας.

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες τον τελευταίο χρόνο η εγχώρια παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε με διψήφιο ποσοστό. Εκτιμάται ότι χάθηκαν περί τους 150.000 τόνους πρόβειο γάλα από τους 600.000 τόνους που παράγονται συνολικά στην εσωτερική αγορά ετησίως, φθάνοντας έτσι σήμερα στους 450.000 τόνους.

Για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τις ιδιες πηγές, έχει ήδη λάβει γνώση το υπουργείο αγορτικής ανάπτυξης και τροφίμων, όπως και τους φόβους των κτηνοτρόφων για αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία.
 
Παραγωγοί αποκάλυψαν στο "R" ότι ήδη γίνονται από μεγάλες βιομηχανίες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία -συγκεκριμένα από τη Σαρδηνία- για παρασκευή φέτας ή γιαουρτιών εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής που έχει εκεί η πρώτη ύλη. Συγκεκριμένα το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης από τη Σαρδηνία είναι 70 λεπτά έναντι 1 ευρώ που φθάνει στην Ελλάδα.
 

Το θέμα σύμφωνα με τους Ελληνες κτηνοτρόφους είναι ότι για φέτος δεν προβλέπονται ελλείψεις σε φέτα, καθώς υπάρχει το απαιτούμενο στοκ από τις βιομηχανίες που μπορεί να καλύψει τις όποιες καταναλωτικές ανάγκες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό τουλάχιστον για ένα έτος. Κάτι που δεν ισχύει για του χρόνου, καθώς όπως μας είπαν οι ίδιες πηγές δεν υπάρχει γαλα και αργά ή γρήγορα οι ελλείψεις στο Εθνικό προϊόν θα γίνουν ορατές.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του θέματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βασικότερο τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού. Ηδη πάντως το Υπουργείο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την εισαγωγή τριών  τέτοιων εμβολίων των

α. BLUEVAC 4

β. ZULVAC 4

γ. BTVPUR Alsap 4

Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό είτε αφορά εμβόλιο 2 δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί συνολικά το 1 έως 1,2 ευρώ. Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή.

Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής και το κόστος των υπηρεσιών τους και του εμβολιασμού θα βαρύνει το Υπουργείο.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 10 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.