ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον Οκτώβριο η εκταμίευση κονδυλίων από το Σχέδιο Γιούνκερ

15:50 - 08 Σεπ 2015 | Οικονομία
Τον Οκτώβριο η εκταμίευση κονδυλίων από το Σχέδιο Γιούνκερ
Τον Οκτώβριο τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη της εκταμίευσης κονδυλίων για την Ελλάδα, με στόχο την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έθεσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κυρία Κορίνα Κρέτσου, εκτιμώντας ότι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία περί το €1 δισ. και υπενθυμίζοντας ότι το ποσό, που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα έως το 2020, ανέρχεται €35 δισ., (€20 δισ. από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και €15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία).

Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Kρέτσου υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου, πρότεινε τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της Ε.Ε., που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου €500 εκατ. και εξοικονόμηση περίπου €2 δις για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Η Επίτροπος επισήμανε δε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα (με μία αποχή) στα έκτακτα μέτρα, που προτείνει η Επιτροπή και σημείωσε ότι αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 11 Σεπτεμβρίου και στις 17 Σεπτεμβρίου από την επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΚ.

Αύξηση προχρηματοδότησης

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό €1 δις, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων, που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Νέα προγραμματική περίοδος
Στο μεταξύ και η ελληνική πλευρά, δια του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας, κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, έθεσε χθες τις στοχεύσεις της τόσο για την εκκίνηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όσο και για την απορρόφηση πόρων για έργα της προγραμματικής περιόδου 2007- 2013, που ολοκληρώνεται.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, οι τρεις πρώτες προδημοσιεύσεις προγραμμάτων για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

Επιπλέον, επιδιώκεται η εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ δρομολογείται η υποβολή αιτήματος για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες (έως 31/12/2016), ώστε να μην κινδυνέψουν να χαθούν κονδύλια, που απομένουν. Η έγκριση για παράταση θα οδηγούσε σε “ξεπάγωμα” της εκτέλεσης μεγάλου μέρους εγκεκριμένων πληρωμών, άνω του €1 δισ. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τεχνική συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για αναλυτική επισκόπηση της πορείας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 εν όψει της αναθεώρησης των Προγραμμάτων στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό Υπουργό, όλα τα προγράμματα έχουν εγκριθεί (πλην Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και Θάλασσας, που αναμένεται να εγκριθούν στο επόμενο διάστημα από την Ε.Ε.). Κλιμάκια της Ε.Ε. θα έρθουν στην Ελλάδα και θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, προχωρά η ενεργοποίηση της συμμετοχής μας στο Σχέδιο Γιούνκερ, ύψους €325 δισ. που, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ, αναμένεται να δώσει ουσιαστική ώθηση στην οικονομία.

Χρηματοδότηση της έρευνας
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η εκπόνηση νέου Αναπτυξιακού νόμου, με τις σχετικές διαβουλεύσεις να είναι σε τελικό στάδιο. Αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα (0,3% του ΑΕΠ), πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Με δεδομένη την ανάγκη για αναστροφή των ελληνικών επιδόσεων σε θέματα καινοτομίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα επιδοτεί την έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, γεγονός που θα αποτελεί και ιδιαίτερο κριτήριο επιλεξιμότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, με δεδομένο το πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εξεύρεση ίδιων κεφαλαίων, προτείνετε η δημιουργία ενός Fund, στο οποίο θα υπαχθούν οι ΜμΕ. Το Fund θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα αθροίζονται σε αυτό, ως κεφάλαιο, οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου όλων των επιχειρήσεων.

Πηγή: sepe.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.