ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παγώνει» το σενάριο για αυξημένη φορολογία ενοικίων-Επανέρχεται τον Νοέμβριο;

10:06 - 14 Οκτ 2015 | Οικονομία
«Παγώνει» το σενάριο για αυξημένη φορολογία ενοικίων-Επανέρχεται τον Νοέμβριο;
Τρέχει να γλιτώσει το κάζο, έστω και την ύστατη ώρα, η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της αυξημένης φορολογίας των ενοικίων. Όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο σενάριο μπαίνει στο ντουλάπι... Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα επανέλθει στους επόμενους εφαρμοστικούς νόμους, ίσως και τον προσεχή Νοέμβριο.

Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών από 11% σε 15% ή από 33% σε 35% για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ανακοίνωσε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης. Όπως υποστήριξε, ακόμα και αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και παρακάλεσε τους βουλευτές να μη γίνει συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών στα ενοίκια καθώς μέχρι αύριο η διάταξη θα αποσυρθεί. Παραμένει αβέβαιο όμως αν το μέτρο θα επανέλθει σε κάποιον από τους αμέσως επόμενους εφαρμοστικούς νόμους ή όχι, αφού μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει ξανά ως τον Νοέμβριο το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Από την άλλη, για τα ανείσπρακτα ενοίκια, ο κύριος Αλεξιάδης δήλωσε πως η δυνατότητα εκχώρησής τους στο Δημόσιο δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα φορολογούνται ως εισόδημα.

Πράγματι και στην συμφωνία του Αυγούστου με την Τρόικα προβλέπεται «κατάργηση και αντικατάσταση» της διάταξης, κάτι που σημαίνει  πως πρέπει να βρεθεί διάδοχη λύση για να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα.

Οι δύο βασικές κατευθύνσεις του υπουργείο Οικονομικών

1ον: να καταστεί υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπέζης (πχ με πάγια εντολή εξόφλησης από τον λογαριασμό του ενοικιαστή) και όχι με μετρητά. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογούνται ως «εισόδημα» του ιδιοκτήτη μόνον τα ποσά που κατεβλήθησαν στην τράπεζα. Η δυσκολία έγκειται στο πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα αλλάζουν χέρια λεφτά «κάτω από το τραπέζι».

2οννα αντιμετωπιστεί με λογιστικούς τρόπους ο κίνδυνος μη είσπραξης των ενοικίων, με το σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από τρίτους όπως πχ κάνουν οι επιχειρήσεις. Παρά την ελάφρυνση που θα είχαν οι ιδιοκτήτες για τυχόν «φέσια» από τους ενοικιαστές τους, η δυσκολία που συνεπάγεται μία τέτοια εξειδικευμένη πρακτική θα οδηγούσε μαζικά και τους απλούς μικροϊδιοκτήτες στην ανάγκη να βρουν και να πληρώνουν λογιστές για να συμπληρώσουν την φορολογική τους δήλωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.