ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βουτιά" στα εισοδήματα από ενοίκια

16:11 - 15 Νοε 2015 | Οικονομία
"Βουτιά" στα εισοδήματα από ενοίκια
Αρχίζουν να εξαφανίζονται οι "εισοδηματίες" στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας,τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν το "δράμα" των εισοδηματιών αφού η βουτιά στα εισοδήματα από ενοίκια αγγίζει το 38%!

 

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

 

1. Το 2011 δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις 8,87 δισ. ευρώ αποκλειστικά από ενοίκια, ποσό το οποίο εισπράχθηκε κατά τη διάρκεια του 2010, πρώτη χρονιά της κρίσης και των μνημονίων. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλώθηκαν μόλις 5,5 δισ. ευρώ.

 

Δηλαδή κατά τη διάρκεια των "μνημονιακών" χρόνων το εισόδημα από ενοίκια έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα κατά 38% (επισήμως) και το Δημόσιο έχει χάσει πρόσθετη φορολογητέα ύλη 3,3 δισ. ευρώ.

 

Οι απώλειες όμως είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερες, καθώς η φοροδιαφυγή στον χώρο του real estate με την καταβολή των μισθωμάτων κάτω από το τραπέζι δεν έχει πάψει να υφίσταται.

 

2. Μεγαλοεισοδηματίες, τουλάχιστον επίσημα και στα στοιχεία της εφορίας, δεν υφίστανται πλέον .

 

Ελάχιστοι ως και μηδαμινοί είναι αυτοί που γίνονται "πλούσιοι" την πρώτη του μηνός...

 

Εισοδήματα από ενοίκια δηλώνουν συνολικά 1,7 εκατ. φορολογούμενοι σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Από αυτούς, το 1,6 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζει ποσά κάτω των 12.000 ευρώ. Δηλαδή, το 95% των εισοδηματιών εισπράττει από 1.000 ευρώ τον μήνα και κάτω από τα ενοίκια. Εννοείται, βεβαίως, ότι το ποσό αυτό είναι... προ ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ). Αν αφαιρεθεί και ο φόρος κατοχής, το καθαρό εισόδημα πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.