• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Αγκάθι τα προληπτικά μέτρα για την επίτευξη συμφωνίας

19:10 - 26 Απρ 2016 | Οικονομία
Με το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των «προληπτικών μέτρων» να είναι η βασική εκκρεμότητα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά, μετά τη διευθέτηση του ζητήματος με τα κόκκινα δάνεια -με παράταση για 1,5 χρόνο της προστασίας από πώληση των ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία- ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κάμψει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για τα «προληπτικά μέτρα» και να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε την Μ. Πέμπτη να συνέλθει το Eurogroup για να σφραγίσει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα, που καίγεται για ταμειακά διαθέσιμα, έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% εντός 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως αναφέρεται, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ, αναφέρουν από το Υπ. Οικονομικών, επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις», σημειώνουν από την ελληνική πλευρά και τονίζουν ότι:

«Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup».

Όπως αναφέρουν σχετικά, πηγές του υπ. Οικονομικών «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.».

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλών στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Γιώργος Αλεξάκης

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman