ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς «λευκό καπνό» διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις- Δεν θα γίνει Eurogroup τη Μ.Πέμπτη

21:47 - 26 Απρ 2016 | Οικονομία
Χωρίς «λευκό καπνό» διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις- Δεν θα γίνει Eurogroup τη Μ.Πέμπτη
Σε διακοπή των διαπραγματεύεων, έπειτα από συζητήσεις μισής ώρας, προχώρησαν και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι επικεφαλής των θεσμών. Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns με ένα tweet. «Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο», αναφέρει το tweet.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τη διακοπή ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνει νέος γύρος σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

 

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε ότι θα δεχτεί η Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, «αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει». Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ΔΝΤ να επιμένει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

 

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στη συνέχεια θα έχει και τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα και να συνεχιστούν οι συζητήσεις ή σήμερα αργά το βράδυ, ή το αργότερο αύριο το πρωί, προκειμένου να προλάβει να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Πάσχα.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Αγκάθι τα προληπτικά μέτρα για την επίτευξη συμφωνίας

 

Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το Reporter, η βασική εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης παραμένει η νομική κατοχύρωση των «προληπτικών μέτρων».

 

Η ελληνική πλευρά, μετά τη διευθέτηση του ζητήματος με τα κόκκινα δάνεια -με παράταση για 1,5 χρόνο της προστασίας από πώληση των ενυπόθηκων «κόκκινων» δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία- ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κάμψει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για τα «προληπτικά μέτρα» και να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα, που καίγεται για ταμειακά διαθέσιμα, έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

 

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% εντός 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως αναφέρεται, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

 

Το ΔΝΤ, αναφέρουν από το Υπ. Οικονομικών, επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις», σημειώνουν από την ελληνική πλευρά και τονίζουν ότι:

 

«Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup».

 

Όπως αναφέρουν σχετικά, πηγές του υπ. Οικονομικών «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.».

 

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλών στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:36 - 26 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.