ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλή αποζημίωση για τους επιστήμονες- Τον Μάιο η απόφαση

08:05 - 31 Μαρ 2020 | Οικονομία
Διπλή αποζημίωση για τους επιστήμονες- Τον Μάιο η απόφαση
Οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές θα «εξοπλιστούν» - για την ώρα - απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική τους δραστηριότητα με τις επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σενάριο της διπλής αποζημίωσης με την ένταξη των παραπάνω κλάδων στους ΚΑΔ που δικαιούνται τα 800€, αλλά αργότερα από τον Μάιο.

Όπως διαβεβαίωσε, χθες, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης «δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί εκτός δημοσίου, θα λάβουν εκπαιδευτική αποζημίωση 600 ευρώ» που προέρχεται από πόρους ΕΣΠΑ.

Το εκπαιδευτικό επίδομα

Η στήριξη στους κλάδους αυτούς θα δοθεί μέσα από ένα ανοιχτό πρόγραμμα ύψους 180 εκατ. ευρώ, με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Η πρώτη δόση είναι 400 ευρώ και θα καταβληθεί από τις 15 Απριλίου και μετά και τα υπόλοιπα 200 ευρώ έως τα τέλη του μήνα. «Τα 600 ευρώ αφορούν μόνο τον μήνα Απρίλιο και είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

«Παράθυρο» επιπλέον στήριξης από τον Μάιο

Το Μάιο η στήριξη των παραπάνω κλάδων θα επαναξιολογηθεί, ανάλογα πάντα και με την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» συμπερίληψης των ειδικών κατηγοριών των έξι επιστημονικών κλάδων στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι, αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Με άλλα λόγια στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Ικανοποίηση αλλά... επιπλέον μέτρα ζητούν οι δικηγόροι

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι δικηγόροι, κρίνοντας ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά καταθέτοντας, παράλληλα, μια σειρά από επιπλέον διεκδικήσεις.

Αναλυτικά, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά:

  • «Την άρση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των δικηγόρων από τη μείωση του μισθώματος για την επαγγελματική τους στέγη, μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο.
  • Την καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που αποτελείται από εισφορές που καταβάλλουν αποκλειστικά οι δικηγόροι από το 2011.
  • Την άμεση καταβολή των οφειλόμενων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τους συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και σε χρήμα του ΕΦΚΑ παρελθόντων ετών.
  • Την άμεση προώθηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
  • Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
  • Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
  • Την κατ' εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα ποσό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων από τους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Την ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο και των συναδέλφων ασκουμένων δικηγόρων.
  • Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις».

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κλάδους, υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί και συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητούσαν σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία και η αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων και οι παρατάσεις προθεσμιών.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί ζητούσαν την επέκταση των μέτρων ανακούφισης και στους ΚΑΔ που αφορούν ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, αφού έχουν πληγεί οικονομικά από την προσαρμογή της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων τους για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού (μειωμένα ραντεβού, παρακολούθηση ασθενών από το τηλέφωνο, εξέταση μόνο επειγόντων περιστατικών κλπ.).

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 22:27 - 30 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.