ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Υποβάθμισε σε «σταθερές» τις προοπτικές πέντε ελληνικών τραπεζών

18:37 - 12 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Moody’s: Υποβάθμισε σε «σταθερές» τις προοπτικές πέντε ελληνικών τραπεζών
Η Moody's Investors Service ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άλλαξε το outlook στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση πέντε ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» το outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων της Alpha Bank, της Attica Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις και των πέντε ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, όπου το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% και να ανακάμψει κατά 4% το 2021.

Που οφείλεται η υποβάθμιση των προοπτικών

Πιο αναλυτικά, στο πεδίο των τραπεζών, η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών αυτών να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και την κερδοφορία τους. Η απόφαση του οίκου στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καθυστερήσουν να εφαρμόσουν τα στρατηγικά σχέδια για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας το 2020-2021, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Η επιβράδυνση που θα προκαλέσει ο κορονοϊός στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά, όπως επισημαίνει ο οίκος, θα δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναθεώρηση του outlook λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση στη χρηματοδότηση των τραπεζών και τη ρευστότητα, οι οποίες δύσκολα θα επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Μoody's δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο, προτιμώντας να κρατήσει στάση αναμονής λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Δηλαδή, η Moody's, διατήρησε την «Β1» βαθμίδα για τη χώρα μας, τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade, με σταθερές προοπτικές και επέλεξε να βάλει στον «πάγο» τη διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:39 - 12 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.