ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Πληθαίνουν τα αδιέξοδα του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου

16:38 - 11 Ιουν 2020 | Οικονομία
ΣΕΒ: Πληθαίνουν τα αδιέξοδα του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου
«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μια πλευρά, απαιτήσεις και ανάγκες μιας κοινωνίας που γερνάει, και μιας οικονομίας που δεν επενδύει. Από την άλλη, ελπίδες και όνειρα μιας νέας γενιάς εργαζομένων και επιχειρήσεων στη δημιουργική φάση της ζωής τους, χωρίς προοπτική εάν η χώρα παραμείνει σε αναπτυξιακή στασιμότητα», αναφέρει το Δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Στην πορεία για μια ισχυρή, σύγχρονη και ανοιχτή Ελλάδα!».

«Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα αδιέξοδα του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου, που εγκλωβίζει την πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας, και συνεπώς χαμηλών αμοιβών. Πληθαίνουν οι ανησυχίες από την όξυνση των δημογραφικών προβλημάτων της γήρανσης του πληθυσμού και της συνακόλουθης μείωσης του εργατικού δυναμικού, και για τη μακροχρόνια επίπτωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, σε μια κοινωνία που δεν διαθέτει σωρευμένη συνταξιοδοτική αποταμίευση» αναφέρει το Δελτίο του ΣΕΒ και προσθέτει ότι:

«- Πληθαίνουν οι ανησυχίες από τη συνεχή μείωση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, καθώς οι επενδύσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες συντήρησης της παραγωγικής δομής, ώστε να βελτιωθεί η ευημερία της κοινωνίας.

- Πληθαίνουν οι ανάγκες για μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των δημοσίων αγαθών.

- Πληθαίνουν οι απαιτήσεις για ένα διαφορετικό οικονομικό πρότυπο, βασισμένο σε μεγαλύτερη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις με ορίζοντες ανοιχτούς, που βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας και προσφέρουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, επενδύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. 

- Πληθαίνουν οι ανάγκες για τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από ένα τραπεζικό σύστημα, που βρίσκεται σε δυσκολία να επιτελέσει τον αναπτυξιακό του ρόλο. 

- Πληθαίνουν τα αδιέξοδα της μεσαίας τάξης να στεγάσει τα όνειρα της για μια καλύτερη ζωή, συνθλιβόμενη κάτω από την υπερφορολόγηση. 

- Πληθαίνουν, παράλληλα, οι απαιτήσεις ενός δυναμικού και μορφωμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως των νέων μας, που θέλει να μείνει στη χώρα του και να δημιουργήσει, διαθέτοντας δεξιότητες έντασης τεχνολογίας». 

«Παρόλα αυτά, και, παρά την πανδημία του COVID-19, η χώρα μας», σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «βρίσκεται σε μια πορεία ανάτασης. Η Πολιτεία έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει στη σωστή κατεύθυνση το μέλλον, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει πλέον αποτελεσματικά τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, που δημιουργεί επί δεκαετίες το στρεβλό και δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο. Αυξάνονται οι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρώπη, που θα χρησιμοποιηθούν ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ισχυρή, ενσωματώνοντας τους στόχους της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης». 

«Δημιουργούνται νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, με δεδομένη την απελευθέρωση της οικονομίας και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, τη μείωση της υπερφορολόγησης και την στροφή του παραγωγικού προτύπου προς εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, που βλέπουν τα αδιέξοδα και διεκδικούν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να επιβραβεύει την σκληρή δουλειά, την καινοτομία, το ήθος, την αριστεία. 

Ο ΣΕΒ αγκάλιασε τα περασμένα χρόνια, μέσα και από τα κείμενα, που σταχυολογούνται στο παρόν δελτίο, όλες αυτές τις ανάγκες και απαιτήσεις, και δυνάμωσε τη φωνή ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας, που, μακριά από άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις, αναζητά μια διαφορετική, σύγχρονη, ανοιχτή Ελλάδα» καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.