ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν – Εργασία»

09:03 - 26 Ιουν 2020 | Οικονομία
Προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν – Εργασία»
Ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης στα πηγαδάκια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ ήταν μεταξύ άλλων η πορεία του προγράμματος «Συν-Εργασία». Πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο το μέτρο βοηθά.

«Δεν αξίζει τον κόπο καθώς αφενός σε δεσμεύει για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και από την άλλη δεν έχει τόσο ισχυρό οικονομικό αντιστάθμισμα για μια εταιρία» ανέφερε μιλώντας στο Reporter.gr επιχειρηματίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. 

Όπως καταφαίνεται επιχειρηματίες του τουρισμού με έναν θολό ορίζοντα μπροστά τους θεωρούν ότι η επιλογή των μειώσεων σε προσωπικό και άρα δραστικού περιορισμού του κόστους εργασίας είναι μονόδρομος και γι’ αυτό διστάζουν να μπουν στο πρόγραμμα.

Στο φόντο αυτό δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Γ.Σ.. «Είμαστε μία κυβέρνηση που μας αρέσει να υλοποιούμε μέτρα, έχοντας πραγματικά στοιχεία στη διάθεσή μας και δεν μας αρέσει να εντυπωσιάζουμε. Μας ενδιαφέρει να είμαστε αποτελεσματικοί και για αυτό και ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι και στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου, που απασχολεί όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις θα γίνουν και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο. Όταν θα έχουμε στη διάθεση μας όλα τα στοιχεία. Και βεβαίως είμαστε εδώ, για να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους, για να βελτιώσουμε και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «Συν-Εργασία», έχοντας στη διάθεσή μας τα πραγματικά στοιχεία από το πόσες επιχειρήσεις όντως επέλεξαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του προγράμματος», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Πάντως τα στοιχεία μέχρι στιγμής για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι μάλλον απογοητευτικά. Μόλις 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.100 εργαζομένους έχουν ενταχθεί, κάτι που οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις όπως φαίνεται. Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα ήταν από τα βασικά αναχώματα κατά της αύξησης της ανεργίας. Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό του οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτό μπορούν να απασχολούν μερικώς τους εργαζόμενους, ενώ το Δημόσιο καλύπτει το 60% του απολεσθέντος μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό.

Το βασικό θέμα που θέτουν οι εργοδοτικοί φορείς είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να ελαφρυνθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Ήδη ο ΣΕΒ έχει κάνει λόγο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.