ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαστικά μιας χρήσης: Νέα «πράσινα» δεδομένα στην καθημερινότητα

11:42 - 30 Ιουν 2020 | Οικονομία
Πλαστικά μιας χρήσης: Νέα «πράσινα» δεδομένα στην καθημερινότητα
Μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προσπάθεια που άπτεται της πρωτοβουλίας για βιώσιμη και με σεβασμό στο περιβάλλον πολιτική παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ο λόγος για την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης, που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία. Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το τι θα ισχύσει σε σχέση με πλαστικά, μπουκάλια αναψυκτικών και νερών, γόπες τσιγάρων από τον Ιούλιο του 2021. Βέβαια πολλά τεχνικά ζητήματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τον φθινόπωρο μια και η Κομισιόν έχει καθυστερήσει λόγω πανδημίας στην αποσαφήνιση κάποιων κανονιστικών λεπτομερειών, ωστόσο ο βασικός καμβάς δημοσιοποιείται σήμερα και στην συνέχεια το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί, στη Βουλή προς ψήφιση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, όταν εφαρμοστούν, τα νέα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφέρουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη, όπως για παράδειγμα:

  • την αποφυγή εκπομπών 3,4 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2·
  • την αποφυγή περιβαλλοντικών ζημιών κόστους 22 δισ. ευρώ έως το 2030·
  • την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6,5 δισ. ευρώ.

Ήδη, πάντως, σε μια προσπάθεια εντατικής διαβούλευσης  το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε μέσω τηλεδιασκέψεων και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου έναν ευρύ κύκλο συζητήσεων με 44 παραγωγικούς φορείς από 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων, έγινε τον Απρίλιο ενώ η ανταλλαγή απόψεων με την αγορά και τους πολίτες έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Αντικείμενο της διαβούλευσης, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ ήταν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους και το κοινό η δυνατότητα να τοποθετηθούν για τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

Έτσι στο πλαίσιο της διαβούλευσης υποβλήθηκαν 395 προτάσεις από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες:

  1. Η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου δράσης για τα πλαστικά μιας χρήσης που θα αποτελεί τον Οδικό Χάρτη των επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης
  2. H υιοθέτηση συστήματος ανταμοιβής στους καταναλωτές για τις πλαστικές φιάλες, ενισχύοντας έτσι την ανακύκλωση.
  3. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών: α)για τις νέες καθημερινές τους συνήθειες που θα αλλάξουν από τον Ιούλιο του 2021 καθώς και για β) τις εναλλακτικές τους επιλογές έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης πριν λίγες μέρες προανήγγειλε ότι:

α) στο Δημόσιο η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης θα εφαρμοστεί έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ το Υπουργείο πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα,

β) σχεδιάζει την παροχή κινήτρων ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτών και αναψυκτικών. Τα πλαστικά μπουκάλια θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, δε,  δίνοντας το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης και εφαρμογής της σχετικής οδηγίας, αποσαφήνισε ότι παρέχεται στην αγορά  ικανό χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί από τα υπάρχοντα, συσσωρευμένα πλαστικά μιας χρήσης που διαθέτει, αλλά και να προετοιμαστεί για τις νέες φιλοπεριβαλλοντικές εναλλακτικές. Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν είναι για μας η προστασία του περιβάλλοντος λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα προς αυτή την κατεύθυνση. Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 30 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.