ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Επωφελές για το περιβάλλον το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση

11:37 - 23 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Χατζηδάκης: Επωφελές για το περιβάλλον το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση
Στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90,1 FM μίλησε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και το νομοσχέδιο του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση ακόμα και με τις σημερινές συνθήκες παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι επωφελές για το περιβάλλον, ενώ με τις εξελίξεις που αναμένονται τα επόμενα χρόνια αναμένεται  αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας στο 60%, μέχρι το 2030

Ερωτηθείς για το αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο κατάρρευσης η ΔΕΗ ο υπουργός δήλωσε πως η ΔΕΗ είναι εκτός κινδύνου αλλά δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός. «Η ΔΕΗ έχει πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από τον ορκωτό ελεγκτή, έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να ενισχύεται, έχει δει τη μετοχή της να τριπλασιάζεται σε σχέση με την περίοδο που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και επέστρεψε και σε οριακή κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο του ’20».

Αναφερόμενος στο πακέτο τιτλοποίησης απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Αυτό εκκρεμούσε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρούν αυτά, είναι προεξόφληση  απαιτήσεων. Εκχωρείται η διεκδίκηση των λογαριασμών σε αυτούς που αγόρασαν τίτλους. Για τους απλούς καταναλωτές υπάρχει τριπλό προστατευτικό πλαίσιο. Υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, υπάρχει η λεγόμενη καθολική υπηρεσία που είναι το τελευταίο καταφύγιο και υπάρχει και ένα ειδικό μέτρο της κυβέρνησης που είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές».

Για τους φορτιστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις πολυκατοικίες ο υπουργός ενημέρωσε πως όλες οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρχει ένας χρηστικός οδηγός. «Δίνουμε 500€ επιδότηση για κάθε φορτιστή υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά», ανέφερε.

Παράλληλα, για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι σημαντικό και το οποίο θα είναι τροποποιημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα. Βασικά δεν θα έχει μόνο δράσεις κλασικές για τα κουφώματα κλπ, θα έχει και δράσεις ενεργειακής αυτονομίας δηλαδή πχ πως χρησιμοποιεί κανένας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώνει την εξάρτησή του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Πως μπορείς να κάνεις το σπίτι σου ενεργειακά αυτόνομο.  Σήμερα μπορεί να ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός.

Για τα έργα αποκατάστασης στο Μάτι ο υπουργός ανέφερε: «Δεν τελειώνουν τα σπίτια σε ένα μήνα γιατί έχει έχουν καταστραφεί σπίτια, έχει καταστραφεί ολόκληρος ο οικισμός σε  μεγάλη έκταση. Προφανώς πάμε να κάνουμε ένα σχέδιο ανάπλασης, το οποίο πολεοδομικό σχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά προφανώς όλα αυτά τα κατασκευαστικά έργα η κοινή λογική λεει ότι δεν τελειώνουνε σε ένα μήνα ιδιαίτερα όταν θέλεις να βάλεις μια τάξη και μια σειρά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.