ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές καμπάνες για «πειραγμένες» ταμειακές–επιθέσεις σε εφοριακούς

09:51 - 27 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Βαριές καμπάνες για «πειραγμένες» ταμειακές–επιθέσεις σε εφοριακούς
Βαριές καμπάνες προβλέπει σχετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Οικονομικών για τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Στη ρύθμιση εντάσσονται επίσης και μνείες για βαριά πρόστιμα σε όσους βιαιοπραγούν σε βάρος εφοριακών.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται την ώρα που όλοι επαγγελματίες καλούνται να αντικαταστήσουν τις ταμειακές τους με άλλες νέας γενιάς, που άμεσα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο (online) με το TAXISnet.

Με τις νέες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, όταν διαπιστώνεται παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων:

Ειδικότερα:

- Από 2 έως 12 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, στην οποία αφορά ο έλεγχος.

- Από 3 έως 20 μήνες όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση, που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων και παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Αναστέλλεται, επίσης, η χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή απενεργοποιείται, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Για παραβάσεις μη τήρησης λογιστικών αρχείων και μη διαφύλαξης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές:

- Επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί των εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών.

- Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για διπλογραφικά βιβλία.

Επίσης αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια, με τις ποινές να ξεκινούν από πρόστιμα 10.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από έναν έως έξι μήνες, η οποία σε περίπτωση υποτροπής φτάνει έως και τρία χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.