ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Συνεδρίαση για το «πράσινο φως» σε μέτρα και παροχές

09:18 - 09 Σεπ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Συνεδρίαση για το «πράσινο φως» σε μέτρα και παροχές
Ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο θα πρέπει να χτιστεί ο νέος προϋπολογισμός του 2021, αναμένεται να διαμορφωθεί στο Eurogroup που γίνεται την Παρασκευή στο Βερολίνο, μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ, και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης.

Στο άτυπο αυτό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συνέχιση και το 2021 της άρσης των περιορισμών των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Ουσιαστικά θα ανάψει για τα κράτη μέλη και φυσικά και για την Ελλάδα το πράσινο φως για να εφαρμόσουν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και να «ανοίξουν» το κρατικό ταμείο για στήριξη των οικονομιών τους.

Βέβαια με βάση όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του, η «δοσολογία» των παροχών και των δράσεων στήριξης της οικονομίας θα είναι «ρεαλιστική» και προσεγμένη ώστε να μην διακυβευτεί ένας εκτροχιασμός που μπορεί  να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία σε βάθος χρόνου αλλά και τη δόση των 640 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης.

Στο φόντο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών σβήνουν και γράφουν μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν στο τελικό «πακέτο».

Πάντως οι όποιες δράσεις ανακοινωθούν στο φόρουμ της Θεσσαλονίκης θα περάσουν λόγω της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας από το μικροσκόπιο των δανειστών και θα ενσωματωθούν στην έκθεση που θα καταθέσουν για την 7η αξιολόγηση της χώρας και θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στο τραπέζι της συζήτησης για τα νέα μέτρα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Για τις εισφορές εξετάζεται το να μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες όπως και να μειωθεί το ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζεται είτε η μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η κατάργησή της για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 09 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.