ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Συνταγή για ψηφιακές επενδύσεις, πολιτικές απασχόλησης και εργαζόμενες μητέρες

20:28 - 03 Οκτ 2020 | Οικονομία
ΔΝΤ: Συνταγή για ψηφιακές επενδύσεις, πολιτικές απασχόλησης και εργαζόμενες μητέρες
Έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση στο δημόσιο δίνει η έκθεση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την Ελλάδα που γίνεται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η συνταγή του Ταμείου για μεταρρυθμίσεις με ψηφιακές επενδύσεις, πολιτικές απασχόλησης και εργαζόμενες μητέρες.

«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα πρέπει να επιταχυνθούν σε τομείς που μπορούν να εφαρμοστούν με αξιοπιστία» αναφέρει το ΔΝΤ που συμπληρώνει τα εξής: «Οι στόχοι και η φιλοδοξία του προσχεδίου της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής είναι αξιέπαινοι και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και στην προώθηση της καινοτομίας. Η προώθηση της απλοποίησης διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης επίσης αξίζουν υποστήριξη. Πρόσθετες δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν δεδομένης της τωρινής συγκυρίας θα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, η διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (μέσω πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά και προσχολικής εκπαίδευσης για παράδειγμα), και η ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης.»

Ωστόσο όπως τονίζει «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας. Μια παρατεταμένη πανδημία συνοδευόμενη από μια μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, ενώ αντίθετα μια ταχεία ανακάλυψη και μαζική διανομή του εμβολίου θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης. Δυνητικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από νέες και υφιστάμενες κρατικές εγγυήσεις, την πιθανή πρόσθετη στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις στα πλαίσια ενός δυσμενούς σεναρίου, και από συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ένα νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA) θα μπορούσε να αναδυθεί στον τραπεζικό τομέα μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ύφεση θα είναι υψηλότερη από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που την τοποθετεί στα επίπεδα του 8-9%. Το χειρότερο είναι όμως ότι προβλέπει αργή ανάκαμψη, μόλις 5% ετησίως για την προσεχή διετία. Με άλλα λόγια, το 2023 θα φτάσει ξανά η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2019.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ παροτρύνει μάλιστα την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για το 2021 σχεδιάζεται το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.