ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απάντηση Σταϊκούρα στο ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης

15:26 - 10 Οκτ 2020 | Οικονομία
Η απάντηση Σταϊκούρα στο ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης
«Δεν έχει τεθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 η χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους τις γιορτές», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν θα δοθεί 13η σύνταξη τις γιορτές και εάν ισχύει αυτό είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μέσα στον προϋπολογισμό».

Υπενθυμίζεται ότι και ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης διέψευσε πρόσφατα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Τι ορίζει το πλαίσιο για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει το άρθρο 47 του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου: «Το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, αντικαθίσταται ως εξής: Από 1.1.2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ' αρ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».

Ανοίγει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3

Ερωτηθείς για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3», ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως «αρχές της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης και μέσα στην ίδια εβδομάδα επιδιώκουμε να αρχίσουν οι πληρωμές».

«Υπάρχει κάποια επικοινωνία της ΑΑΔΕ που χρειάζεται να γίνει με την ΕΡΓΑΝΗ αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων. Προσδοκούμε μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσουμε τις αιτήσεις και να γίνουν και αρκετές πληρωμές», προσέθεσε.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως ο επόμενος γύρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται τον Νοέμβριο, καθώς και πως θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι 174.027 εταιρείες κι επαγγελματίες που μετείχαν στην πρώτη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πως θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση χορήγησης της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3» στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport).

Σκέψεις για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους πολίτες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση» της διεύρυνσης του επιδόματος.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι τώρα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν το κονδύλι είναι συγκεκριμένο και θα δοθεί όπως και πέρυσι με τη μορφή της προκαταβολής».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ακόμη στην παράταση που υπήρξε την προηγούμενη άνοιξη στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, που είχε ως συνέπεια πολλοί να έχουν αρκετές προμήθειες πετρελαίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:39 - 10 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.