ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα αναδρομικών κι «ανάσας» στην οικονομία και το κρατικό ταμείο

09:09 - 19 Οκτ 2020 | Οικονομία
Εβδομάδα αναδρομικών κι «ανάσας» στην οικονομία και το κρατικό ταμείο
Από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τέλος του μηνός αναμένεται να πέσουν στην αγορά τα αναδρομικά 1,3 δισ. ευρώ, καθώς 950.000 συνταξιούχοι θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους τα ποσά που δικαιούνται. Παράλληλα τον Νοέμβριο όσοι δικαιούνται θα δουν τα δυο επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους, βάσει του νόμου Βρούτση. Βέβαια πολλά από τα ποσά αυτά θα πάνε και για να κλείσουν «τρύπες» οφειλών στο κράτος και σε τράπεζες.

Έτσι αναδρομικά θα λάβουν από τις 22 ή 23 έως τις 29 Οκτωβρίου (μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου) οι συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ το 2012, από όποιο πρώην Ταμείο κι αν προέρχονται του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικά:

- Στις 22 ή 23 Οκτωβρίου 2020 (Πέμπτη ή Παρασκευή) θα πληρωθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό, δηλαδή σε 1, 3, 5, 7, 9. Η ακριβής ημερομηνία πληρωμής θα καθοριστεί από το ΔΣ του ΕΦΚΑ.

- Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό, δηλαδή σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε δικαιούχους των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις από τα εν λόγω Ταμεία, καθώς επίσης και του ΟΓΑ.

- Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά των δικαιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, του ΕΤΑΤ και της ΔΕΗ και μαζί θα πληρωθούν σε όλους τους συνταξιούχους από τα παραπάνω Ταμεία οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου.

Αναδρομικά θα εισπράξουν οι κληρονόμοι οι οποίοι τα δικαιούνται με τρεις προϋποθέσεις:

- Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

- Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος.

- Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ο e-ΕΦΚΑ.

Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

Οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν μία κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και μία από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. γιατροί και μηχανικοί), θα λάβουν τώρα αναδρομικά και από τις δύο συντάξεις ως εξής:

1. Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το Δημόσιο θα τους επιστραφεί μόνο η μείωση του Ν. 4093 του 2012 – μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.

2. Από την κύρια σύνταξη που εισπράττουν από το πρώην ΕΤΑΑ θα τους επιστραφούν οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 του 2012. Η περικοπή του 4051/2012 αφορά τη μείωση 12% στο τμήμα του αθροίσματος των κύριων συντάξεων που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι μέσα στον Οκτώβρη θα πέσουν συνολικά στην αγορά από 5 δισ. ευρώ και συνολικά ως το τέλος του Δεκεμβρίου περί τα 11 δισ. ευρώ, είτε με απευθείας χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό είτε σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Ειδικότερα πέρα από τα αναδρομικά:

  • χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν περί τα 460 εκατ. ευρώ από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με το νέο νόμο Βρούτση
  • Μέσα στον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή στη γ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής,θα μοιραστούν 1,5 δισ. ευρώ.Αμέσως μετά, θα ανοίξει και η δ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ με το 50% να είναι επιχορηγήσεις για τις περιοχές με lockdown από τον «Ιανό» ή σε κλάδους με δραστικές μειώσεις τζίρου.  
  • Περί τα 725 εκατ. ευρώ είναι οι νέες εισροές από το ΕΣΠΑ και η δέσμευση είναι ότι θα πέσουν στην αγορά.
  • Επίσης υπάρχει η προσδοκία ότι με το β’ κύκλο των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια για μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δοθεί ανάσα σε πολλούς.Με συγκρατημένες εκτιμήσεις, στους μήνες που ακολουθούν θα μοχλευθούν δάνεια τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούςόρους. Το 75% έως 90% των νέων δανείων, απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
  • Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι από το Νοέμβριο μπορεί να ξεκινήσει ένας κύκλος φτηνών δανείων περίπου 3,5 δισ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γιώργος Aλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:23 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.