ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1997:Η ΤτΕ δίνει 1δισ. δολάρια για να σωθεί η δραχμή

11:23 - 27 Οκτ 2020 | Οικονομία
1997:Η ΤτΕ δίνει 1δισ. δολάρια για να σωθεί η δραχμή
Το καλοκαίρι του 1997 ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση, που τελικά κατέληξε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς σε ένα τσουνάμι που παρέσυρε τις αγορές σε όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα παρασύρθηκε από αυτό.

Η κρίση εξαπλώθηκε αρχικά στην Ασία (Νότια Κορέα, Ινδονησία, Ταϊβάν), μέχρι να φτάσουμε στην ιστορική συνεδρίαση 27 Οκτωβρίου 1997.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κάνει «βουτιά» 6% μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Οι επιπτώσεις είναι ραγδαίες. Τα διεθνή χρηματιστήρια, και λόγω της διαφοράς ώρας, κατρακυλούν το ένα μετά το άλλο, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με πτώση 2,58% και τον Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να χάνει εκείνη τη μέρα 554 μονάδες! 

Η σημαντικότερη επίπτωση, ωστόσο, για την Ελλάδα από τη παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση είναι οι έντονες πιέσεις στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, για τη στήριξη της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάζεται να διαθέσει εκείνη την ημέρα από τα αποθεματικά της ποσό ύψους 1 δισ. δολαρίων περίπου!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.