ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ορίζοντας» Νοεμβρίου για τις πρώτες καταβολές του προγράμματος «Γέφυρα»

09:37 - 28 Οκτ 2020 | Οικονομία
«Ορίζοντας» Νοεμβρίου για τις πρώτες καταβολές του προγράμματος «Γέφυρα»
Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη του προγράμματος «Γέφυρα» καθώς το Σάββατο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων προς ένταξη. Η 31η Οκτωβρίου μετά και την τελευταία παράταση που έδωσε το υπ. Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των δικαιούχων, όπως αναφέρεται, είναι η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», τρεις μήνες μετά την έναρξή του.

«Ενδιαφέρον που επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των αιτήσεων, που έφθασε χθες τις 150.249» αναφέρει το υπ. Οικονομικών. Ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί παρέπεμπαν σε έναν αριθμό 330.000 φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από την ύφεση που έχει φέρει η πανδημία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες οι πρώτοι δανειολήπτες αναμένουν τις πρώτες επιδοτήσεις δανείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως το τέλος Νοεμβρίου καθώς από την αίτηση και μετά, μεσολαβεί χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων, στη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες ελέγχουν για το αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με έναν αναλυτικό οδηγό που έχει δημοσιοποιήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), η διαδικασία μετά την υποβολή της αίτησης έχει ως εξής:

Εφόσον το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε ειδικούς ελέγχους και στη συνέχεια αποστέλλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), όπου το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά με τη λήξη της αναστολής πληρωμών, που ενδεχομένως έχει χορηγηθεί από την τράπεζα, αλλά το αργότερο έως 31/12/2020.

Εφόσον το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες καλούν το δανειολήπτη για να προσκομίσει τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό βαρών). Θα πρέπει να τα προσκομίσει εντός 15 ημερών. Στη συνέχεια οι τράπεζες παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Έχει το δικαίωμα να δεχθεί ή να απορρίψει τη ρύθμιση αυτή. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη, δηλαδή να μπορεί να την εξυπηρετήσει, σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές του δυνατότητες. Για να λάβει την επιδότηση, θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε μια ρύθμιση σε συνεργασία με την τράπεζα και να υπογράψει τη σχετική σύμβαση έως 31/12/2020.

Η επιδότηση

Το Κράτος επιδοτεί για 3 τρίμηνα, τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:

Κατηγορία δανείου 1ο τρίμηνο 2ο τρίμηνο 3ο τρίμηνο

Α. Εξυπηρετούμενο δάνειο

  • (μέγιστη μηνιαία επιδότηση: 600 Euro) 90% 80% 70%

Β. Μη εξυπηρετούμενο δάνειο, που δεν έχει ακόμη καταγγελθεί

  • (μέγιστη μηνιαία επιδότηση: 500 Euro) 80% 70% 60%

Γ. Μη εξυπηρετούμενο δάνειο, που έχει ήδη καταγγελθεί

  • (μέγιστη μηνιαία επιδότηση: 300 Euro) 60% 50% 30%

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το Κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την Κρατική επιδότηση.

Επιδοτούνται όλα τα είδη δανείου: στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά που βαρύνουν την 1η κατοικία. Δεν επιδοτούνται τα δάνεια που λήφθηκαν με Κρατική εγγύηση (π.χ. πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.λπ.) ή που ήδη επιδοτούνται στο πλαίσιο άλλου προγράμματος (π.χ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας - ΟΕΚ, Ν. 4605/2019) προς αποφυγή διπλής ενίσχυσης, κάτι που απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Όλα τα είδη πιστωτών: τράπεζα, εκκαθαριστής τράπεζας (δηλ. τράπεζες που διέκοψαν τη λειτουργία τους), καθώς και οποιαδήποτε εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση απαιτήσεων ή την τιτλοποίηση των δανείων (δηλ. fund / servicer). Επίσης αφορούν και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μπορεί να υποβάλει αίτηση και ο συνοφειλέτης ή εγγυητής δανείου, ακόμη και χωρίς την υποβολή αίτησης από τον πρωτο-οφειλέτη (π.χ. σε περίπτωση διαζευγμένων). Σε αυτή την περίπτωση, ο συνοφειλέτης ή εγγυητής θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Νόμου. Σε περίπτωση που υπάρχουν εγγυητές ή συνοφειλέτες ή συνιδιοκτήτες, που δεν συνεργάζονται, τότε ο πρωτο-οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ολόκληρο το χρέος από μόνος του, εφόσον το επιθυμεί.

Εάν ο δανειολήπτης έχει ήδη λάβει αναστολή πληρωμών από την τράπεζα τότε μπορεί να επιλέξει:

⦁ είτε να διακόψει την αναστολή πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνει και ταυτόχρονα να λαμβάνει και την Κρατική επιδότηση

⦁ είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και μετά να ξεκινήσει να πληρώνει και ταυτόχρονα να λαμβάνω και την Κρατική επιδότηση.

Σημείωση: η Κρατική επιδότηση δεν δύναται να δοθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εννέα (9) μηνών μετά τις 31.12.2020. Συνεπώς η αναστολή πληρωμών αντίστοιχα δεν δύναται να εκτείνεται μετά τις 31.12.2020.

Για δάνεια των οποίων η συμφωνηθείσα δόση δεν είναι καταβλητέα σε μηνιαία βάση, η συνεισφορά Δημοσίου καλύπτει εννέα (9) μήνες και καταβάλλεται κατά τον χρόνο που η δόση είναι απαιτητή από την τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή, η καταβλητέα δόση ανάγεται σε μηνιαία βάση, ώστε να υπολογιστούν τα ποσοστά επιδότησης. Συνεπώς η συνεισφορά του Δημοσίου θα καλύπτει περισσότερους μήνες και μπορεί να διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της επιδότησης.

Εφόσον ρυθμίσει κάποιος το δάνειό του, σε συνεργασία με την τράπεζα, και πληρώνει κανονικά το ποσό της μηνιαίας δόσης που δεν καλύπτεται από το Κράτος, τότε η εν λόγω τράπεζα διακόπτει κατασχέσεις και πλειστηριασμό. Ωστόσο, οι υπόλοιποι πιστωτές στους οποίους δεν πληρώνει τις οφειλές του, δύνανται να προβούν ή συνεχίζουν τη διενέργεια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να προβεί σε ρύθμιση οφειλών μαζί τους.

Δεν απαιτείται η προσφυγή στο δικαστήριο, αφού με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπογράφεται η σχετική σύμβαση ρύθμισης δανείου. Δηλαδή, αποτελεί μια πλήρως εξωδικαστική διαδικασία.

Εφόσον ο πολίτης απειλείται (με κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς) και από άλλους πιστωτές, τότε μπορεί να προσφύγει και στο δικαστήριο, για τη ρύθμιση των υπόλοιπων οφειλών του, μέσω του Νόμου 3869/2010.

Επίσης η υποβολή στο παρόν πρόγραμμα δεν απαιτεί την παραίτηση από τον Νόμο 3869/2010. Ωστόσο, εάν εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης και ενταχθεί ο δανειολήπτης στο παρόν πρόγραμμα ρύθμισης και επιδότησης δανείων, τότε το εν λόγω δάνειο θεωρείται ρυθμισμένο και μπορείς να συνεχίσεις την εκδίκαση της υπόθεσής σου, μόνο για τις υπόλοιπες οφειλές που διαθέτει.

Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται:

α) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

β) Σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.

γ) Σε περίπτωση κατά την οποία, κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά του Δημοσίου σε έναν τουλάχιστον τραπεζικό λογαριασμό.

δ) Σε περίπτωση που, κατόπιν του επανελέγχου, διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου.

ε) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο

στ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη (εμπρόθεσμη καταβολή, παροχή στοιχείων επιλεξιμότητας)

ζ) Σε περίπτωση που αποδειχθεί με δημόσια έγγραφα ότι η αίτηση υπαγωγής είναι ψευδής και η ανακρίβεια επιδρά στην επιλεξιμότητα του αιτούντος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.