ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και «Γέφυρα»

09:04 - 29 Οκτ 2020 | Οικονομία
Οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και «Γέφυρα»
Μέχρι την Παρασκευή έχουν διορία εκατομμύρια φορολογούμενοι για να εκπληρώσουν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ από τις 6 συνολικά δόσεις -η δόση του Σεπτεμβρίου είχε ανασταλεί λόγω Covid και είχε μεταφερθεί στον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Την ίδια ημέρα πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο είτε μέσω του web banking είτε απευθείας στο site της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει την δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέχρι και σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Μέσω της πάγιας ρύθμισης, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην εν λόγω πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019.

Παράλληλα, έως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβληθεί -μετά από παράταση που έχει δοθεί- η αίτηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά στην επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας. Έχουν ήδη υποβληθεί 150.249 αιτήσεις, ενώ η επιδότηση για τα ενήμερα δάνεια φτάνει ακόμη και το 90%. Ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί παρέπεμπαν σε έναν αριθμό 330.000 φυσικών προσώπων, που έχουν πληγεί από την ύφεση που έχει φέρει η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι δανειολήπτες αναμένουν τις πρώτες επιδοτήσεις δανείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως το τέλος Νοεμβρίου καθώς από την αίτηση και μετά, μεσολαβεί χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων, στη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες ελέγχουν για το αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.