ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: Τα δεδομένα για εργαζόμενους και εργοδότες

09:07 - 10 Νοε 2020 | Οικονομία
Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: Τα δεδομένα για εργαζόμενους και εργοδότες
Από τις 21 έως και τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες, καθώς σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ το δώρο καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ωστόσο ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που του αναλογεί, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα.

Όσον αφορά ακριβώς την προαναφερθείσα αναλογία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το κράτος θα καταβάλει το ανάλογο ποσό του δώρου στους εργοδότες, υπολογιζόμενο επί του ύψους των 534 ευρώ και της χρονικής διάρκειας των αναστολών συμβάσεων εργασίας, όπως ακριβώς συνέβη και με το δώρο Πάσχα 2020.

Δηλαδή, το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του δώρου, που αντιστοιχεί για τους εργοδότες, στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας, υπολογίζοντας τα 534 ευρώ ανά μήνα για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2020 και υπολογίζοντας αντίστοιχα τα 800 ευρώ (λόγω των νέων μέτρων) για το Νοέμβριο.

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο το διάστημα, από το Μάιο μέχρι και το Δεκέμβριο, έχουν λαμβάνειν ολόκληρο τον 13ο μισθό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.