ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιταγές: Τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση παράτασης

09:01 - 18 Νοε 2020 | Οικονομία
Επιταγές: Τα κριτήρια για ένταξη στη ρύθμιση παράτασης
Με κριτήρια μείωσης τζίρου θα γίνει η ένταξη στη ρύθμιση των επιταγών για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα όσων έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά μια επιχείρηση που μένει ανοικτή αλλά δεν έχει μείωση τζίρου πάνω από 50% στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με πέρυσι δεν εντάσσεται στο μέτρο της παράτασης - κατά 75 ημερών- των επιταγών που λήγουν μέσα  στο Lockdown.

Στο φόντο αυτό πολλές είναι οι φωνές από τη αγορά που σημειώνουν υπάρχει μια κατάφορη αδικία καθώς επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 40% ή 30% αντιμετωπίζουν, χωρίς στήριξη, το φάσμα της καταστροφής. Πάντως το όλο θέμα είναι μείζον καθώς με βάση τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, κυκλοφορούν στην αγορά μεταχρονολογημένα αξιόγραφα συνολικής αξίας 17-20 δισ. ευρώ που βέβαια καθώς ανακυκλώνονται μοχλεύουν πολλαπλάσια μεν αλλά εικονική δε ρευστότητα.

Το μέτρο πάντως καλύπτει εξ ολοκλήρου όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή.

 Αξίζει να σημειωθεί τα αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου, πέρα από την παράταση πληρωμής  δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία». Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:

·         Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία 30.11.1920 και 31.12.2020.

·         Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.