ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρυθμίσεις σε χρέη από εισφορές: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

10:10 - 18 Νοε 2020 | Οικονομία
Ρυθμίσεις σε χρέη από εισφορές: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Το υπουργείο Εργασίας, χτες, και με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, επιτρέπει το διακανονισμό οφειλών από εισφορές σε έως και 24 δόσεις κι έτσι εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές από εισφορές που έχουν «παγώσει» μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου παρέχεται ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ για τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι την 30η Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ' εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Οι οφειλέτες που θα τηρούν τη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας με διάρκεια δύο μηνών.

Επιπλέον, με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με ασφαλιστικές εισφορές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής, την οποία απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου - Οκτωβρίου 2020. Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου.

Επίσης, με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου, παρέχεται παράταση του προσωρινού διακανονισμού έως την 31η.12.2023 στους οφειλέτες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν σε ισχύ ενεργό προσωρινό διακανονισμό και τηρούν τους όρους αυτού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.