ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πισσαρίδης: Στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε πιο ευέλικτη οικονομία

14:39 - 29 Νοε 2020 | Οικονομία
Πισσαρίδης: Στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε πιο ευέλικτη οικονομία
Για μία σειρά από θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, όπως κίνητρα για επενδύσεις, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, καλύτερες δουλειές, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σ’ αυτήν το κράτος, μίλησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Με βάση τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση, ο κ. Πισσαρίδης προτρέπει την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και της Ολλανδίας στα εργασιακά προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων που καλούνται να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, καλεί την αντιπολίτευση να κάνει επικοδομητική κριτική αντί να λέει αοριστολογίες περί νεοφιλελευθερισμού και εξηγεί ότι οι προτάσεις της Έκθεσης στοχεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία, η οποία θα προσφέρει εργασία σε όλους τους πολίτες.

Οι προτεραιότητες

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του προγράμματος, ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει: «Οι βασικές προτεραιότητες είναι αυτές που δίνουν κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις. Όπως εξηγήσαμε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης με τον πρωθυπουργό, αυτές περιλαμβάνουν δραστική μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στην εργασία, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα στις μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και για τον τουρισμό κ.ά.».

Ειδική μνεία έκανε στο μοντέλο της ευελιξίας με ασφάλεια (flexicurity) στην αγορά εργασίας, το οποίο εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται σε χώρες της Σκανδιναβικής -και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, το εν λόγω μοντέλο αποτελεί ένα παράδειγμα συνδυασμού ευέλικτης αγοράς εργασίας και ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Επιπλέον, τόνισε ότι το σχέδιο πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί σε 2-3 χρόνια, απαντώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην κριτική που ασκείται ότι το σχέδιο επαναλαμβάνει προτάσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν. Μίλησε για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (δεκαετίας) που δεν σχεδιάστηκε με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2021.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ερωτηθείς σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Πισσαρίδης τόνισε τη σημασία τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι η απορρόφησή τους είναι σημαντική για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν θα χαθούν τα πάντα αν η ΕΕ ελαττώσει τη βοήθεια που προσφέρει». Οι αλλαγές θα καθυστερήσουν αλλά δεν θα σταματήσουν.

Κίνητρα για επενδύσεις

Σε ερώτηση για το χαμηλό ποσοστό των επενδύσεων στο ελληνικό ΑΕΠ, ο κ. Πισσαρίδης επισημαίνει «την ανάγκη παροχής κινήτρων σε επενδυτές και ειδικά σε εταιρείες που θα πρέπει να απορροφήσουν τις επενδύσεις τους», προκειμένου όχι μόνο να αυξηθούν οι επενδύσεις αλλά και να αποκτήσουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του κράτους

Ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει τόσο τον ρυθμιστικό όσο και τον ενεργό ρόλο του δημόσιου τομέα στην οικονομία, αλλά απορρίπτει τον όρο «ατμομηχανή της ανάπτυξης» χαρακτηρίζοντάς τον παραπλανητικό στον βαθμό που το κράτος διατηρεί ενεργό ρόλο στην παραγωγή. Αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό πυλώνα για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και της διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το κράτος δημιουργεί χρήμα».

Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πισσαρίδης καταθέτει την άποψή του για το εάν, μετά τη λήξη της πανδημίας, η χώρα μας βρεθεί αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους.

«Όχι, δεν το πιστεύω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, τα επιτόκια θα μείνουν πολύ χαμηλά για πολλά χρόνια ακόμη, έτσι το χρέος δεν θα διογκωθεί από τους τόκους. Και, δεύτερον, όταν μιλάμε για χρέος εννοούμε τον λόγο όσων χρωστάμε προς το ΑΕΠ. Αν ξεκινήσει η ανάκαμψη, το ΑΕΠ θα ανεβαίνει και το χρέος θα μειώνεται. Οι δόσεις που θα χρειάζονται για την αποπληρωμή του θα είναι πιο χαμηλές και εξαιτίας του πιο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι μεγαλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 29 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.