ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκτιμήσεις Σταϊκούρα για μισθούς, ανάκαμψη, ανεργία-«Οψόμεθα» για τα χρέη

15:27 - 08 Δεκ 2020 | Οικονομία
«Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» διαβεβαίωσε για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha 98,9 την Τρίτη. Εκτίμησε ότι «το 2021 θα καλύψουμε τη μισή απώλεια του 2020 σχετικά με την ύφεση», ενώ τόνισε πως είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει για επιπλέον ρυθμίσεις ή διαγραφές χρεών.

«Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, με νοικοκυροσύνη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στην κοινωνία για ότι και όσο χρειαστεί. Ακόμα κι αν έχουμε επέκταση της κρίσης, εμείς θα είμαστε εδώ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και παραδέχθηκε πως «οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι».

«Το 2020 θα έχουμε βαθιά ύφεση και διόγκωση της ανεργίας. Εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα είναι μια ύφεση της τάξεως του 10,5% το 2020, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να πάνε και σε εκτίμηση για χαμηλότερη ύφεση » εκτίμησε ο υπουργός.

Ειδικά για την ανεργία ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «σίγουρα υπάρχει αύξηση της ανεργίας φέτος», αλλά εμφανίστηκε βέβαιος για μείωση της ανεργίας του χρόνου. 

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και τη βλέπουμε και στην Ευρώπη ως συγκριτικά μεγέθη, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση. Γιατί συνδέσαμε όλα τα εργαλεία με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δώσαμε την 4η επιστρεπτέα, είναι για διατήρηση θέσεων μέχρι τον Μάρτιο, η 5η επιστρεπτέα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οπότε και προσδοκούμε ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και έτσι θα βελτιωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Δεν εμφανίζω ούτε ωραιοποιώ, ούτε θριαμβολογώ».

Για το rebound του 2021 εκτίμησε πως θα καλύψει τις μισές απώλειες της ύφεσης του 2020.

Για το θέμα των παρατάσεων, δόσεων ή και διαγραφών χρεών (τις οποίες δεν απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε στους επόμενους μήνες τι θα γίνει. Άλλο η διαγραφή, άλλο περισσότερες δόσεις και άλλο παράταση», σημείωσε για να προσθέσει:

«Σήμερα, έχουμε πει ότι οι οφειλές την περίοδο του covid μεταφέρονται για μετά τον Απρίλιο του 2021. Σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με χαμηλό επιτόκιο. Αυτή είναι η ημερομηνία που έχουμε θέσει σύμφωνα με τα δεδομένα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον μήνα Απρίλιο κα μετά. Οι υποχρεώσεις από τον Σεπτέμβριο, τελικά πήγαν για μετά τον Απρίλιο. Επίσης, δόσεις που χάθηκαν σε ρυθμισμένο όφελος, έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Μετά από κάποια χρόνια δηλαδή. Ακόμα, οι οφειλές για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μετατίθενται. Στα δάνεια υπήρχε απόφαση μέχρι τον Μάρτιο με την προϋπόθεση ότι κάποιος εξαντλεί το εννιάμηνο των ρυθμίσεων με την τράπεζα. Το σχέδιο ΓΕΦΥΡΑ για πρώτη φορά επιβραβεύει τη συνέπεια. Καλύπτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης του πολίτη. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει μετά από ένα τρίμηνο θα το δούμε».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.