ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της «Δεύτερης Ευκαιρίας»

14:56 - 11 Δεκ 2020 | Οικονομία
Τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της «Δεύτερης Ευκαιρίας»
Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον πτωχευτικό ζήτησε χτες στην τηλεδιάσκεψη η κυβέρνηση από τις τράπεζες και τους servicers. Κι όλα αυτά προκειμένου η «Δεύτερη Ευκαιρία» να τεθεί σε εφαρμογή έως τις 30.03.21 καθώς έρχεται η μεταμνημονιακή αξιολόγηση του Απριλίου, κατά την οποία ο νέος πτωχευτικός πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Οι τράπεζες και οι servicers έθεσαν το ζήτημα με τις 53 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί στο υπό συζήτηση χρονικό διάστημα. Προέβλεψαν μάλιστα πως ο πτωχευτικός κώδικας αποκλείεται να μπορεί να λειτουργήσει πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τελικώς, οι δύο πλευρές φαίνεται πως βρήκαν κοινό τόπο στο ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής του Κώδικα δηλαδή βήμα βήμα να προχωρήσουν ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τους θεσμούς. Κι έτσι 23 υπουργικές αποφάσεις που είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του έτους να γίνουν.

Πάντως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ιδιωτών, για τον οποίο οι τράπεζες είχαν από την αρχή αντιρρήσεις είναι το μείζον ζήτημα καθώς οι τράπεζες ρέπει να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να δρομολογήσουν τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας.

Με βάση όμως πληροφορίες από τις τράπεζες τονίζεται ότι θα πρέπει να κλείσει πρώτα η σχετική ΚΥΑ. Όπως αναφέρεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ιδιωτών θα γίνεται μέσα από μια πλατφόρμα με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, ώστε με ταχύτητα να ρυθμίζονται όλα τα χρέη του οφειλέτη προς τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι είναι ήδη σε εφαρμογή μια ίδια διαδικασία ισχύει για τα αντίστοιχα χρέη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.